De Kruikenzeiker: mauwen en lauwen met de Kijkmannen

de kijkmannen

Hoi, ik ben De Kruikenzeiker. Je kent me misschien (en misschien ôk nie) van www.DeKruikenzeiker.nl, een site waar ik al 5 jaar alle wedstrijden van Willem II en alles daar omheen op geheel eigen wijze beschrijf.  Tilburg.com heeft mij gevraagd mijn favoriete onderwerpen van de Tilburgse Kermis te beschrijven. En omdat ik in de zomer toch alleen maar met een kratje bier op de stoep zit, heb ik daar maar jao op gezegd. Ik trap daarom graag af met het Tilburgse fenomeen Kijkmannen.

Geschreven door: DeKruikenzeiker.nl

De Kijkmannen

De Kijkmannen van Tilburg kunnen hun lol weer op deze week. De Kermis wordt weer opgebouwd en dat is reden voor deze mannen om weer massaal het centrum te bezetten. Bietje kèèken, bietje mauwen over het werme weer. Komt er een vrouw voorbij, keer stiekem kèèken. Voorover over het stuur van oe fiets buigen. Beetje mauwen over Willem II. Komt er een vrachtwaoge veurbij met de Breakdance aachterop, fotoke maoke. “Zoutie onder d’n Katterug deurkunne?”

Nergens in de wereld zijn er zoveel Kijkmannen als in Tilburg. Tilburg en Kijkmannen verhouden zich zoals San Francisco en zwervers. Of dichter bij huis: Breda en slechte voetballers. In onze mooie Kruikenstad hebben we zelfs zoveel Kijkmannen dat wanneer d’r een tunnel onder een spoor geschoven moet worden we hele tribunes bouwen om alle Kijkmannen kwijt te kunnen. Ook bij minder grote werkzaamheden staan ze vooraan. Moet er een nieuwe stoep gelegd worden op de Noordhoekring? Dan staat er een Kijkman, voorovergebogen over het stuur van zijn fiets, de stoeptegels zowat uit de handen te loeren van de stratenmaker. Gezien het aantal omleidingen in de stad is Tilburg dan ook de natte droom van iedere Kijkman.

Tijdens de opbouw van de Kermis is het centrum het bedevaartsoord van deze mannen. Je kan dan, na de nodige observaties,  2 soorten Kijkmannen onderscheiden. Je hebt de gepensioneerde ouwe kijkman en de fanatieke jonge Kijkman. De laatste is het meest actief tijdens het kijken van de opbouw. Het zijn mannen in de leeftijd van ongeveer 30-50 jaar. Je herkent ze aan een grote camera om hun nek. Ze zijn meestal te voet of op de fiets.  Als er een stoere attractie als de Megabooster opgevouwen voorbij komt rijden, vat de fanatieke jonge Kijkman meej z’n camera om een foto te maken van de vrachtwagen. Soms rennen ze d’r hard achteraan om het hele bouwproces op de gevoelige plaat vast te leggen. Bij voorkeur met ene veel te grote camera met telelens. En dan thuis aan de vrouw laten zien he. “Kiddan, hier draaien ze ‘m net het Koningsplein op!”. In gedachten zie ik een vrouw, die iedere vorm van levensvreugde al dik 15 jaar kwijt is, die vermoeid haar schouders ophaalt. De fanatieke jonge Kijkman handelt uit hobby, enthousiasme en obsessie. Een echte kermis-freak. Zijn grote droom is ooit de knopjes van een attractie indrukken. Al is het maar één keer.

kijkmannen

Mijn favoriete Kijkman is echter de gepensioneerde ouwe Kijkman. Ze komen tijdens de opbouw van de kermis voor het sociale aspect massaal bij elkaar. Het zijn vaak groepjes ouderen op scootmobielen en e-bikes. Het is de Kijkman in zijn puurste vorm. Over het stuur gebogen mauwen, sjoeren, lauwen en nog meer mauwen.  Een gepensioneerde heeft niet veel te doen en achter de geraniums zitten mee dees weer is ook geen pretje. En zo bende er nog een keer uit. Hedde nog eens andere praot dan jullie Marie die iedere dag gigantisch af gaat met de MAX Geheugentrainer. Ouw mökelèèr deh ze is. Dan zou ik ook op m’n gemotoriseerde Shetlander stappen om te kijken naar hoe ze de grèèpers afstellen zodat er niemand ooit mee ne Crazy Frog naor huis toe gao. Wel vraag ik me af of het echt een kwaoi vrouw is die ze de deur uit jaagt. Ze staan namelijk ook altijd bij bouwplaatsen en wegwerkzaamheden. Zouden het allemaal gepensioneerde bouwvakkers zijn die komen kijken of de nieuwe generatie het wel kan? Of zouden het van oudsher juist ammel ambtenaren zijn met een diepgekoesterde wens eens een vrachtwagen of bulldozer te besturen?

Ik ben vanavond in de gloeiende hitte naar het centrum geweest om te kijken. Niet om te kijken naar de opbouw van de Hooggaatie of d’n Hully Gully. Maar om te kijken naar de Kijkmannen. Hoe ze samenscholen, zich opstellen en vooral kijken naar een ingepakte vrachtwagen. Er is niks te zien en toch komen ze ieder jaar weer kijken. Ik ben er op m’n fiets bij gaan staan, bij d’n ijscoman op de Spoorlaan/Heuvel. En ik luisterde naar hullie gemauw en genoot. Ik keek naar hun scootmobielen, hun keffende kleine hondjes en hun gespannen blikken alsof ze zelf de kermis aan het opbouwen zijn. De Kijkman is niet de meest spannende attractie van de Kermis, maar wel de meest Tilburgse. En volgend jaar ga ik weer naar ze staan lauwen. Ik ben een Kijkman.
[wpbrzone id=22]

Alles over Kermis Tilburg

Bekijk hier het laatste nieuws, de leukste evenementen, alle attracties, de mooiste foto’s en alle praktische info over de Tilburgse Kermis: