De Kruikenzeiker Oliebollentest 2016

oliebollentest

Oudejaarsavond zit er alweer bijna aan te komen. En bij een goede oudejaarsavond horen in mijn ogen 5 tradities: Champagne drinken, je met het hele gezelschap ergeren aan de oudjaarsconference van verschrikkelijke mensen als Claudia de Breij of Guido Weijers omdat één iemand zonder humor dat graag wil zien, wegduiken achter je auto omdat de vuurpijlen van de overbuurman ’toevallig’ jouw kant op schieten, teleurgesteld zijn omdat je voor het zoveelste jaar op rij weer niks overhoudt aan de Oudejaarsloterij en last but not least: OLIEBOLLEN ETEN!

Geschreven door: De Kruikenzeiker

Maar als je zomaar lukraak ergens oliebollen gaat halen, loop je de kans volledig af te gaan op oudejaarsavond omdat jij je gasten een stel gefrituurde hockeyballen voorschoteld. Maar hoe weet je welke lekker zijn? Dat vroegen ze zich bij Tilburg.com ook af en dus stuurde ze mij d’r op uit om eens goed te gaan testen. Ik nam munne maot Tonnie Tesla mee en samen trokken we door Tilburg, op zoek naar de beste oliebol van Tilburg. We zullen niet beoordelen op prijs, maar op smaak. Qua prijs zijn ze sowieso allemaal gelijk: €1 per bal. Ik vermoed het werk van een oliebollenkartel.

d’n Besterd

besterd_oliebol

We begonnen onze test op d’n Besterd bij de gebakskraam die daar bij dat lillike stroomhuisje staat. We kregen een oliebol met een krokant jasje en een goede, prettige structuur. Echt veel smaak zat er helaas niet aan. De oliebol was koud en het poedersuiker moest al het werk doen. Het miste de echt traditionele oliebolsmaak. Omdat de poedersuiker alle smaak moest maken viet Tonnie Tesla d’r extra veel van. Die zag er uit! Heel zunne bakkes vol mee wit poeder. Niet de eerste keer dat ik ‘m zo zie moet ik zeggen. 3 Oliebollen.

drie_oliebollen

Gebakkraam Arjaans

arjaans_oliebol

Gebakkraam Arjaans aan de Westermarkt dan. De bal is lekker warm, krokant van buiten, zacht van binnen en heel belangrijk: het smaakt naar oliebol!

Met de sfeer zat het ook wel lekker bij deze kraam. Er stond een kleine glitterende Fiat 500 met uit het dakraam een kerstvrouw die kerstliedjes van Frank Sinatra aan het draaien was. Het mooie was dat ze dit niet echt deed met een brede lach op haar gezicht. Mensen die geheel tegen hun zin in een kerstvrouwenpak leuk moeten doen in een gedateerd winkelcentrum. Daar kan ik eigenlijk nog meer van genieten dan van zo’n oliebol. Er was ook geen publiek voor deze DJ. Dat maakt het extra mooi. De leegte in haar blik. Meid, neem een oliebol van Arjaans en geniet. Die plaatjes draaien zichzelf wel. 5 Oliebollen voor Gebakkraam Arjaans!

vijfoliebollen

Gebakkraam Richard Voets

richardvoets

Bij de Heyhoef (en bij d’n Hornbach) staat Gebakkraam Richard Voets. Richard Voets staat hoog aangeschreven onder de Tilburgers. Zelf heb ik wel eens foto’s gezien van de rij met wachtende mensen op 31 december, daar worden ze bij d’n Efteling ongemakkelijk van. Maoket mar eens waor dan! We krijgen een hele goede bal overhandigd. Hij is helaas niet warm, maar dat drukt het genot in dit geval niet. De bal is lekker krokant, met een zachte maar zeker niet plakkerige binnenkant. Voor de mensen die zich afvragen wat nou het geheim van deze bal is: ik denk een vleugje vanille te ruiken. Dat maakt de smaak extra zacht. De traditionele oliebollensmaak is het niet helemaal voor ons, maar het is wel een verrekte goeie bal. 5 Oliebollen voor Richard Voets!

vijfoliebollen

Wagnerplein

wagnerplein_oliebol

We begeven ons richting Wagnerplein. Of dat wat er nog van over is. Het lijkt een waar oorlogsgebied daar in het noorden des stads. En zoals in veel oorlogsgebieden hebben ze er 2 dingen: een gigantisch parkeerprobleem, en een gebakkraam. Na 3 rondjes op het parkeerterrein gereden te hebben (waarom mag daar in hemelsnaam een Ford Ka met schilpaddenprint staan? uit het zicht daarmee!) eindelijk een plekje gevonden in de buurt van de gebakkraam. Zoveel moeite voor een oliebol!

Het begin is goed. De mensen denken mee met de wensen van de mensen voor ons en geven nog wat tips om ook thuis de perfecte bal te krijgen. Dat belooft veel goeds. De bal die wij krijgen is vers, en echt heel warm. Maar er zit echt weinig smaak aan en is te plakkerig van binnen. Voor een kwartier lang rondjes rijden tussen brokstukken van oude flatjes en winkelcentra is dit echt een teleurstelling. Niet onze favoriet. 2 Oliebollen.

twee_oliebollen

Wat vooral opvalt aan deze test tot nu toe is dat de mensen in Tilburg-Noord echt totaal niet kunnen rijden, en dat oliebollen behoorlijk vullen. We hebben er eigenlijk al genoeg van, maar met 4 geteste gebakkramen kunnen we niet thuiskomen. Dan schuppen ze me van Tilburg.com weer terug de wagen in. Dus we gaan maar door. En wel naar Tilburg Zuid.

Leijpark

kwamtum

Onder de Ringbaan Noord kunnen de mensen gewoon weer rijden en dat is wel zo prettig. Dan ben je dus ook zo aan de Ringbaan Zuid te vinden waar op het parkeerterrein van de Kwantum een gebakskraam staat. De kraam wordt maar bemand door 1 persoon die ijverig zijn kar aan het dweilen is. Moet ook gebeuren. Na een halve minuut komt eindelijk de vraag, zonder ons aan te kijken, wat we willen. Na de bestelling doorgegeven te hebben moet de vloer eerst verder gedweild worden voor wij onze oliebollen overhandigd krijgen. Het duurt even, maar als de gehele gebakkraam schoon is krijgen we eindelijk waar we voor komen. De bal is qua smaak goed, maar de binnenkant is een klein beetje te plakkerig. Wat hier opvalt is dat de bal erg vet is. Het duurt even maar uiteindelijk krijg je, uit een schone kar, een prima balletje. 3 Oliebollen!

drie_oliebollen

We kijken  nog even in het diepe zuiden van de stad, of daar nog een gebakkraam valt te bespeuren. Een rondje Pater van den Elzenplein levert helaas niets op. Geef ze eens ongelijk daar. Straks zit heel oe huispak onder de poedersuiker. Deh moette nie hebben. We trekken dus maar naar het centrum van de stad. Want daar staat er zeker één.

Pieter Vreedeplein

bierens_pvplein

Gebakkraam Bierens op het Pieter Vreedeplein.
De oliebollen komen onze neusgaoten al uit en bij Tonnie Tesla lôpt d’n olie al bekant dun door de broek maar we gaan door. Gebrakkraam Bierens heeft het druk. Er staat zo’n Charles Dickens-kwartet te zingen en er is een kerstman die een bietje leuk loopt te doen met een stel vrouwen van een vrijgezellenfeest. Wij krijgen een warme bal, die lekker krokant is. Structuur is wel prima maar helaas te weinig smaak. Het poedersuiker is weer erg belangrijk in deze. En op het Pieter Vreedeplein waait het nogal, dus heel munne kleren onder! Och och och. Krèèg ik thuis weer op m’n flikker. 3 Oliebollen voor Bierens.

drie_oliebollen

Gebakkraam AH XL

AH_oliebol

Een ouder echtpaar staat in de ouderwets ogende kraam. Een mooi gezicht. Of we koude ballen willen of warme, de warme liggen nog in vet. Nou, dan wachten we heel graag even. Niet veel later krijgen we een gloeiendhete oliebol in onze handen. Even knijpen en we weten genoeg. Er moet iets misgegaan zijn. De bal is perfect rond en heel bruin van de buitenkant. Dit is een nasibal met poedersuiker! Voor de zekerheid bijten we er in. We zien geen nasi maar een plakkerige, niet gare oliebollenmix. Misschien staat het vet hier iets te heet. Er zit geen smaak aan en de korst is duidelijk veel te dik en te hard. Dit is in onze ogen geen goede oliebol. We mikken ‘m na 3 happen in de prullenbak. Gelukkig hebben ze nog even tot 31 december om aan die bal te werken. 1 hele oliebol, met een paar happen d’r uit.

halve-oliebol

Conclusie

Het was een uitputtingsslag. In Tilburg koop je de beste oliebollen bij Arjaans op de Westermarkt en bij Richard Voets op de Heyhoef en de Hornbach. En verder biedt Tilburg een hele hoop prima oliebollen die goed binnen te houden zèèn maar geen ware smaaksensatie zijn. Maar ge moet er geen 7 eten. Hoe lekker ze ook kunnen zijn, dan komen ze oe neus uit.