De Kruikenzeiker over Koningsdag: ”Dit is Tilburg, dit is genieten”

Wie kun je het beste een recensie over Koningsdag in Tilburg laten schrijven? De Kruikenzeiker vinden wij! We hebben hem dan ook op pad gestuurd en dit resulteerde in een prachtig stukje literatuur. Daar komtie: 

Verslag De Kruikenzeiker:

Willem II-supporters hebben, evenals supporters van Tilburg Trappers, een doek geschilderd voor de Koning. Daar moesten dan supporters bij staan om het plaatje wat op te leuken. Als één van de meest vooraanstaande en aantrekkelijkste Willem II-supporter ben ook ik gevraagd om daar op de eerste rang mooi te wezen en voor het eerst in mijn leven iemand van het Koninklijk Huis in levende lijve te zien.

Tegen 10:45 uur kwamen we aan op de Heuvelring waar we plaats moesten nemen in een supportersvak. We kregen een bandje en werden afgevinkt op een lijst waar onze namen op stonden. We waren allemaal flink gescreend. Zo reed er al weken een grote zwarte auto met geblindeerde ramen achter me aan en als ik door het Wilhelminapark liep zat daar steevast een man de krant te lezen met twee gaten. De AIVD had me op de korrel, maar ondanks mijn dagelijkse wangedrag mocht ik toch het ‘vak’ van dranghekken binnen. We keken op onze telefoons (en via het scherm boven de Clochard) naar livebeelden van het onthaal en de optocht.

tifosi-2

We moesten, net als de rest van de mensen, nogal lang wachten op de Koning en zijn gevolg. Willem-Alexander moest eerst even kijken naar een groep dansers. Want dansende mensen krijgt King Willy ieder jaar te zien in iedere stad en waarom zou je iets origineels doen? Ondertussen stonden er heel veel vrouwen van middelbare leeftijd met hun ijle stemmen ‘Laten we proosten’ te zingen. Daar hadden best wat goeie zware mannenstemmen bij gemogen. Een betere timing had ook gemogen. Een minder vals orkest ook.

Wat ook lekker vaste prik is met Koningsdag zijn slechte rappers. We hebben in Tilburg hele goede rappers, maar het is voor de tv altijd grappiger om twee slechte rappers een microfoon in de handen te drukken. Twee rappers die voor de leden van het koninklijk huis een liedje ten gehore brengen over met een koevoet naar binnen gaan en d’r uit komen met een kluis en vervolgens moeten vluchten voor de ‘skotoe’. Ik snap artistieke vrijheid en dat soort zaken, maar qua tekst had het misschien wel wat anders gekund. Ik ben zelf absoluut een liefhebber van goede hiphop. Van goede hiphop.

Daarna liepen ze nog door wat onderwijsdingen en gingen ze doen wat je in Tilburg het beste kunt doen: eten en drinken. Ze propten een broodje Jantje in hun mik en dronken een biertje van de Loc Brewery. Dit is waar het om gaat in Tilburg! Daarom is de drooglegging langs de route ook behoorlijk mislukt, we willen in Tilburg gewoon een lekker biertje drinken. Verschillende horecazaken tapten gelukkig gewoon bier waardoor in het supportersvak van Trappers en Willem II lekker gedronken kon worden.

Onder muzikale begeleiding van Boef en de Gelogeerde Aap mochten wat skaters, klimmers, basketballers en dansers hun kunsten vertonen. Het was weinig indrukwekkend. Maar goed om te zien dat mensen een hobby hebben. Daarna wederom dansers. Want die hadden we nog niet gezien. Dit keer met 50 piano’s die een beetje door elkaar speelden.

Daarna was het Groene Hart van Brabant aan de beurt met: dansers. De walging was goed af te zien aan de gezichten van de prinsessen. Volwassen mannen die voor je neus in strakke pakken dansen, dan zou ik als klein meisje ook walgen. Daarna kwamen alle dorpen zich presenteren. Goirle had een grote schatkist bij en de mensen waren verkleed als Stormtroopers. Ze openden de schatkist en er kwam een vlinder uit. Als ik ooit een schatkist vind en er zit alleen een vlinder in, ben ik toch goddomme goed teleurgesteld. Die giraffen van Hilvarenbeek waren wel knap gedaan en het sloeg ergens op. Dongen ging carnavallen. Waalwijk ging turnen en had eigenlijk niks om te laten zien. Niet gek ook, want er is in Waalwijk ook echt helemaal niks. Naja, Piet Klerkx. Misschien hadden ze die minuut kunnen gebruiken om een boekenkast in elkaar te zetten met een veel te klein inbussleuteltje. Gilze-Rijen liet hun vliegbasis zien door met de armen gespreid rond te lopen. Oisterwijk liet een enorme taart zien. Heusden ging turnen want die hadden eigenlijk ook niks. Loon op Zand liet uiteraard de Efteling zien. Prins Constantijn werd gevraagd wat tot nu toe het hoogtepunt was. Broodje Jantje was het antwoord. Daarom: zet die mensen op een terras met Broodje Jantje, een La Trappe Isid’or en wat Quadrupel bitterballen en ze snappen waar Tilburg om draait.

De Koninklijke lieden liepen richting de Heuvel waar een stel grensrechters met enorme vlaggen stonden. Tevens stonden daar een levende Kruikenzeiker (niet de echte, die stond te zuipen) en Koning Willem II op een sokkel. Daarna gingen ze naar het T3 plein. Techniek, Textiel en Transport. Daar zaten gasten te breien, lieten ze bijzondere technische hulpmiddelen zien voor gehandicapten en demonstreerden ze het principe van logistiek. Eigenlijk allemaal behoorlijk interessant en typisch Tilburgs. Positief aspect hierbij is dat er geen dansers waren. Daarna mocht Tonnie Tesla nog even een verkooppraatje houden en toen was het zover… ze stonden voor het doek van de Willem II supporters.

Het doek werd onder wat voorzichtig gejuich omhoog getrokken. Aan onze kant stond iemand van de organisatie en ik zal jullie een tip geven: als iemand van de organisatie bij je staat kunde d’r donder op zeggen dat de koning jouw kant op komt. En dat bleek het geval. De tijd stond even stil maar Koning Willem Alexander kwam al heel snel met stevige passen dichterbij. Hij schudde enthousiast en met een gulle lach flink wat handen. Hij deelde nog even een box uit en toen kwam het. Kent u de schildering op het plafond van de Sixtijnse Kapel? Het bekendste onderdeel van ‘De Schepping’ is waar God Adam aanraakt en hem zo het leven geeft. Nou, dit dus. Maar dan vriendschappelijker. Ik strekte mijn hand om een beleefde handdruk te geven maar Willem-Alexander transformeerde onze formele handdruk eigenhandig in een ‘bovenhandse matenhanddruk’. Maten onderling he. Zo gaan die dingen. Daarna kwam Maxima nog langs. Prachtige vrouw. Van dichtbij gezien.

thumbnail_0107b10af0bc010b13deff1bae7d4befeb2162f579

De familie liep door en werden wederom opgehouden door wat dansers. Origineel. Het bleken gelukkig de laatste dansers van de dag. Zelfs Willem-Alexander kon zijn gezicht niet in een plooi houden, die was al die dansers kits en kitsbeu.

Daarna gingen Gers Perdoel en Guus Meeuwis even wat zingen voor een vol Piusplein. Roy Donders, Nol Havens, Hind Hakki, wat gasten in pak en Leo Alkemade (sinds wanneer is hij zanger?)  kwamen op het podium meezingen. Ik kreeg sterk de indruk dat hun microfoons gewoon uitstonden. Wat in het geval van enkele van eerder genoemde artiesten een zegen is. Brabant klonk over het Piusplein en de tekst ‘Het mooiste aan Brabant ben jij, dat ben jij’ was nog nooit zo waar geweest. Tilburg is het allermooiste aan Brabant. De Koning deed even een mooi woordje over Tilburg en ik keerde het Piusplein de rug toe. Ik pakte op het Pieter Vreedeplein een pilske en nuttigde twee Pain Du Jean’s, zoals Broodje Jantje in de elite-kringen waarin ik mij verkeer ook wel wordt genoemd. Daarna bewogen wij ons richting De Tuin van Oranje in de Spoorzone. Daar draaide een DJ wat lekkere oude discoplaten en vloeide het bier rijkelijk in een bij vlagen warm zonnetje. Die Spoorzone is misschien nog niet af, maar het straalt in alles uit waar Tilburg voor staat. Het is wellicht niet het allermooiste van buiten maar als je er heel even verblijft, een biertje drinkt en om je heen kijkt, kan je alleen maar genieten. Dit is Tilburg. Dit is genieten.

thumbnail_019f1c830d09d311a0fb55422e5421aeefcf3f7167