De lekkerste Carnavalsmenu’s en leukste Carnavalstips in Tilburg

Doede Dè Dikkels? Het is alweer tijd voor Carnaval 2014! Tilburg is in het weekend van 28 februari even omgetoverd in Kruikenstad. Op de redactie van Tilburg.com houden wij wel van een feestje en natuurlijk ook van een lekker hapje eten!
Tijdens het hossen kunnen wij ons voorstellen dat je als Kruikenzeiker zijnde erg veel honger krijgt. Bodemke leggen is daarom niet heel onbelangrijk! Om je een beetje op weg te helpen hebben wij hier een aantal lekkere carnavalsmenu’s en tips op een rijtje gezet.

Alaaf!

Hapje eten:

– Carnavalsmenu Café Anvers en de Sinjoor
– Carnavalsmenu Dudok Tilburg
– Carnaval Ontbijtbuffet bij L’Orangerie
Carnavals Keuzemenu L’Orangerie
Carnavalsbuffet bij O Bon Coin (onbijt en een buffet in de avond)
– Carnavalsmenu €15,00 p.p. bij Gasterij de Gelegenheid

Waar is het te doen tijdens carnaval?

 

De geschiedenis van de Tilburgse Carnaval: Kruikenstad
Carnaval werd in de vorige eeuw verboden door de kerk. Het vieren van carnaval in het openbaar hield dus op. Het werd toen voornamelijk in besloten kringen gevierd; bij verenigingen, bij de jeugdsoos en de feesten en bals bij gelegenheden als de N.K. Harmonie. Dit zou tot 1960 geduurd hebben. Voor die tijd werd carnaval door ons Tilburgers die niet binnen besloten kringen carnaval wilden vieren voornamelijk in de steden rondom Tilburg gevierd; Den Bosch, Breda en zelfs Antwerpen.
Tilburg was opgegroeid met het idee dat carnaval tot de verboden vruchten behoorde. Door carnaval officieel toe te staan, zou met dat verleden worden afgerekend. Niemand durfde echter de grote stap te maken. Daarom kwam men op het idee om het eerst bij de jeugd te proberen.
In 1957 werd het alleen nog maar in de wijken rondom Jeruzalem gevierd. In 1960 werd de eerste optocht in het centrum toegelaten voor kinderen. Echter werd openbaar carnaval nog niet toegelaten door de gemeente. Een aantal verenigingen kwamen in opstand en in 1963 vond de eerste illegale intocht van Prins Louis Goewie van de Bierpompen plaats. In 1964 werd dit herhaald en zelfs brutaal in de krant verkondigd. Helaas was de politie weer een spelbreker.
Maar uiteindelijk moest het ervan komen, de drang bij met name de carnavalsverenigingen en de horeca om te komen tot een openbaar carnaval was te groot geworden. Het moest wel goed aangepakt worden en aan het gemeentebestuur moest een verantwoord plan voorgelegd worden. Er werd een Comité Stadcarnaval Tilburg opgericht, er werden commissies benoemd en een Stadsprins en Raad van Elf aangewezen. Op 5 februari 1965 werd een vergunning verleend voor een optocht op zondag 28 februari, aansluitend aan de zesde jeugdoptocht. Het begin was gemaakt!
In de jaren na de eerste optocht waren de mensen wat onwennig. Er werden meer activiteiten georganiseerd maar toch nog binnen besloten kringen.
In 1967 was voor het eerst een officiële ontvangst van de Prins op het stadhuis door de burgemeester. Dit was een belangrijk moment, want hiermee liet het college blijken positief tegenover het openbare carnaval te staan. In 1970 meldde burgemeester Becht, dat Tilburg was opgenomen in de rij van carnavalssteden.