De leukste vakantietips met kinderen in eigen stad

Het is zomervakantie en dat betekent leuke dingen doen met de kids! Weet je dat er echt veel te doen is met kinderen in en om Tilburg? Graag deel ik een aantal van onze favoriete uitjes met jullie.

Deze blog is een bijdrage van Jessica van Van Kaat. Ook de foto’s komen uit het archief van Jessica.

#1 Windsurfclub Beekse Bergen

surfen

Wat is er nou leuker dan met lekker weer in en op het water te zijn? Boek bij Windsurfclub Beekse Bergen een proefles windsurfen of suppen en je hebt een middag lol op het water. Enthousiaste surfleraren leggen alles duidelijk uit en helpen de kids goed. Mijn dochtertje en haar vrienden vonden het best zwaar om het zeil omhoog te krijgen. En dan ook nog ‘s goed blijven staan en de wind in je zeil krijgen! Een echte uitdaging, maar wel superleuk!

#2 Varen in de Piushaven

piushavenvaren

Een andere manier om op het water door te brengen is varen. Koop een opblaasbootje of huur een bootje en ga roeien op de Piushaven. Vergeet niet te bukken als je onder de bruggen doorvaart! Moe van het roeien? Leg dan aan bij een van de vele steigers voor een picknick of om even te spelen. Speeltuintje bij de Werf bijvoorbeeld. Daar kunnen de kids van de kabelbaan, terwijl je als ouder een mooi uitzicht hebt vanaf de vlonder.

#3 Kindercircus Il Grigio

ilgrigio

Circus Il Grigio geeft elk jaar een circusvoorstelling met alleen maar kids! De ‘circusartiesten’ zijn kids van 5 tot 18 jaar. Een professionele circusshow met alles erop en eraan: dieren, acrobaten, clowns, eenwielers, koorddansers en meer. Zelfs kraampjes met lekkers en merchandise om te kopen tijdens de pauze ontbreken niet. Een geweldige show vinden wij elke keer weer! De show Colore is deze zomer te zien van 22 juli tot en met 6 augustus in Haaren.

#4 Moerenburg

moerenburg

Vanuit het centrum loop je zo natuurgebied Moerenburg in. Je kan er gewoon een rondje wandelen naar het ‘kasteel’ met tussenstop bij natuurspeeltuin “de Takkenbende”. Maar het natuurleerpad of de route van de Vossenstreken app volgen kan ook. Volg je deze, dan krijgen de kids onderweg leuke natuuropdrachten. En leren ze meteen ook allerlei weetjes over de natuur. Heerlijk om na het eten even een rondje daar te wandelen!

#5 Picknick in het park

leijpark

Maak of koop lekkere broodjes, drinken, pak een kleedje, bal en frisbee. Dan ben je compleet voor een gezellige picknick in het park. In het Leijpark bijvoorbeeld. Een lekker ruim park met speeltuin. Wij nemen naar het Leijpark ook vaak de skates of skateboard mee, want op de geasfalteerde wandelpaden kan je heel wat rondjes maken. In het Reeshofpark is er niet alleen een speeltuin, maar ook nog een Johan Cruiiff Voetbalcourt en skatepark.

#6 Digilab

digilab

Werkt het weer even niet mee? Dan kan je je goed vermaken in de bieb in het centrum. Daar zijn namelijk niet alleen boeken en films, maar daar zit ook het Digilab. In het Digilab kan je de nieuwste technische gadgets uitproberen. Print je eigen ontwerp in 3D of bouw en programmeer een robot. Of maak met de VR-bril een spannende rit in een achtbaan. Is alsof je echte in die achtbaan zit, best eng kan ik je zeggen!

#7 Geocaching

geocache

Ontdekt de stad Tilburg of de natuurgebieden eens op een andere manier. Ga wandelend op zoek naar ‘schatten’ (puur voor het vinden, niet om te houden). Deze schatten kan je vinden met aanwijzingen via een geocache app. Heb je ‘m gevonden? Schrijf dat dan als bewijs op in het logboek bij de schat. Leuk voor jong en oud! Een speciale geocache voor met kleinere kids vind je onder meer bij Speelbos Gilze.

#8 Musea

musea

Museum de Pont, misschien niet het eerste waar je aan denkt met kids, maar toch leuk om te doen. Bekijk de kunstwerken met een audiotour van de grappige professor Wollenbergh-de Beer. Of zoek naar kunstwerken met vragen uit het ‘happertje’ die de kids zelf mogen maken. De OO-zone in het Natuurmuseum is erg leuk voor kids vanaf 8 jaar. Op de computer krijgen ze instructies om opdrachten en onderzoeken uit te voeren. Of ontdek het Textielmuseum met de speur- en ontdek kaarten met 12 opdrachten voor de kids.

#9 Naar het bos

bos

Klimmen en klauteren, daar zijn kids gek op. Dus ga een middagje naar het bos! Wel even kiezen welk bos, want er zijn er genoeg in de buurt van Tilburg. Zo kan je uitkijktoren de Flaas beklimmen in de bossen op Landgoed Utrecht. Ook leuk is het speelbos en belevingspad in de bossen van de Roovertsche Leij. Net nieuw is het Oerr speelbos in de Oisterwijkse bossen. Favoriet van mijn kids zijn de klimbomen en zandbergen in de Loonse en Drunense Duinen.