De LocHal ademt voetbal deze zomer: tentoonstelling over Tilburgs voetbal van toen en nu

voetbal

Voetbalfanaten kunnen deze zomer niet om de LocHal heen. In het TijdLab kom je vanaf donderdag 12 augustus de vele voetbalverenigingen uit de geschiedenis van onze stad tegen. Er wordt in augustus en september extra aandacht besteedt aan NOAD, LONGA en RKTVV. Op het stadsbalkon van de LocHal is ook een tentoonstelling over Willem II, de Tilburgse trots die 125 jaar bestaat.

NOAD, LONGA en RKTVV

Het TijdLab is te bezoeken tijdens de openingstijden van de LocHal op de eerste verdieping. In verschillende vitrines zie je herinneringen aan de NOAD, LONGA & RKTVV, de drie clubs die in 2017 fuseerde tot FC Tilburg. NOAD werd in 1910 opgericht en behoorde een tijdlang tot de top van het betaald voetbal. In 1928 en 1949 werden de geel-blauwen zuidelijk kampioen en streden ze om de nationale titel.

In 1920 werd TSV LONGA geboren. De eerste leden waren bankemployés en al snel sloten de kantoorbedienden en ‘gewone’ werklieden aan. Het hoogtepunt was de bekerwinst in 1926. LONGA trad in 1954 toe tot het betaalde voetbal om in 1965 weer terug te keren bij de amateurs.

De derde van de fusieclubs was het rood-wit-blauwe RKTVV. Zij begonnen in 1917 als Rooms-Katholieke Voetbalclub Wilhelmina. In 1921 werd dit RKTVV. De club speelde jarenlang in de Rooms-Katholieke Voetbalbond. RKTVV was altijd een van de grootste voetbalclubs in Tilburg en had vijfvoudig international Bud Brocken als bekendste lid.

Lezingen

Behalve tentoonstellingen biedt het TijdLab in september twee lezingen aan, hierin staat de geschiedenis van het voetbal centraal. Op 22 september komen Thijs Kemmeren en Astrid de Beer aan het woord over de geschiedenis van de vele voetbalverenigingen die Tilburg rijk was tot aan 1940. Op 28 september vindt een online lezing van Tessel Middag plaats. Zij is historica en 44-voudig international voor de Oranje Leeuwinnen. Middag onderzocht de geschiedenis van het vrouwenvoetbal in Nederland tussen 1880 en 1939.

Overige activiteiten

Behalve lezingen en tentoonstellingen bezoeken kun je in het TijdLab ook meerdere dingen doen. Zo kun je van dichtbij de mantel bekijken die enige tijd terug de rug van het standbeeld van Willem II sierde op de Tilburgse Heuvel. Deze mantel is door Bo Broers gemaakt van 200 oude voetballen. Verder kunnen bezoekers herinneringen aan de Tilburgse voetbalverenigingen kwijt op speciale kaarten die in de ruimte hangen. Op het touchscreen ‘blader” je door de Wiki Midden-Brabant met de vele voetbalverenigingen die daarin zijn opgenomen.