De magie van de laatste brugwachter

Een première in Tuschinski. “Dat is toch wel de ultieme plek in Nederland om je filmpremière te hebben,” glundert Lidi Toepoel. Maandag 16 maart werd daar haar korte film De laatste brugwachter voor het eerst vertoond.

“Het was een hele belevenis hoor,” vertelt de Tilburgse Lidi. Rode lopers, gerenommeerde filmmakers in de zaal en een interview op het podium van de grote zaal in het Tuschinski. “Het is spannend om op het podium te staan, je wilt wel een beetje indruk maken. Gelukkig was er genoeg Brabantse gezelligheid bij mijn interview.”

Magisch moment

Lidi Toepoel maakte samen met zo’n twintig Tilburgers de korte fictiefilm ‘De laatste brugwachter’. Een film over de o zo bekende draaibrug en brugwachter in de Piushaven. “Ik ben opgegroeid in de Armhoefse Akkers. Als we in de zomer naar het Leijpark fietsten moesten we over de draaibrug bij de Piushaven. Dan moest je wachten tot de brugwachter met zijn blote handen de brug opende en zag je alle bootjes voorbij komen.” En dat magische moment is Lidi bijgebleven.

Ze besloot een scenario te schrijven als ode aan de brugwachter en mee te doen aan de wedstrijd Zeven Regio’s van Wegener. Uit meer dan veertig scenario’s werden zeven winnaars uitgekozen uit elk een andere regio. Lidi mocht haar zelfgeschreven verhaal gaan verfilmen en dat deed ze eind februari. Speciaal voor de film werd de brug een dag beschikbaar gesteld.

Uitstervend beroep

In de film is de brugwachter op zoek naar een opvolger. De kleine Daan houdt van boten en bruggen en ziet een baan als brugwachter wel zitten. Zeker omdat hij hoopt zo zijn werkloze moeder te helpen.

“Ik vind het mooi dat in een wereld waarin alles is overgenomen door knopjes nog steeds zo’n beroep bestaat. Als volwassene kijk je en denk je misschien: dat is een uitstervend beroep. Als kind is dat anders. Je kunt dan nog alles worden wat je wilt, dus waarom ook geen brugwachter?” Juist vanuit dat perspectief maakte Lidi de film.

“Ik wil de magie waarmee kinderen naar de wereld kijken laten zien,” licht Lidi toe. “Als volwassene verlies je dat soms. Ik wil laten zien dat je de wereld ook vol fantasie en kleur kunt bekijken in plaats van grauw en serieus.

De volledige filmcrew van de korte film ‘De laatste brugwachter’.

Geen Gooische R

Tijdens de opnames was er volgens de filmmaker direct een klik tussen de acteurs en de volledig Tilburgse/ Brabantse filmcrew. “Het is leuk om met echte Tilburgers samen te werken. Er is een connectie met de regio en meer gevoel en passie voor de stad.” Hoofdrolspeler Daan wordt gespeeld door de 8-jarige Sepp Heerens, afkomstig uit de Reeshof. Eerder speelde hij al de hoofdrol in Sprookjesboom de musical. De rol van de brugwachter wordt vervuld door Rob van Gestel, bekend van de Omroep Brabant serie Ruut Ruut Ruut. De rol van moeder door de eveneens Tilburgse Lonne Gosling, ook bekend van Ruut Ruut Ruut.

Tijdens het casten van Daan kwam Lidi veel jong Tilburgs talent tegen. “Er worden te weinig Brabantse kinderfilms gemaakt. Nu zie je vooral veel kinderen met een ‘Kinderen voor Kinderen R’. Er zijn hier veel kinderen die goed kunnen acteren, ik zou graag meer van die talenten laten zien.” Dit is dan ook één van de projecten die op haar wensenlijstje staat.

“Ik heb veel ideeën voor films, documentaires en kinderfilms die ik wil maken in en rondom Tilburg. Ik zou graag een film maken over mensen in Tilburg. Over hoe ze echt zijn en niet alleen over Broekhoven, maar over studenten, marktkooplieden of creatievelingen.” Een film waaruit blijkt wat Tilburgers kunnen en daarnaast films over kinderen in het bijzonder.

Bekijk hier de korte film van Lidi Toepoel: