Nieuws

noorderbos
Let op! Dit artikel is al 594 dagen oud en wellicht niet meer relevant

De mooiste plekjes voor een wandeling in Tilburg en omgeving

Of het nu waait, bewolkt is of juist zonnig. Het is altijd weer om op pad te gaan voor een wandeling! En zeker in Tilburg en omgeving, want we zijn omringd door prachtige bossen en natuurgebieden. Wil je wat inspiratie op doen voor een wandeling tussen al dat groen (of in de herfst oranje-rood? Check dan onze favoriete hot spots.

Sommige locaties zijn in Tilburg zelf, sommige zijn een stukje fietsen. Maar geloof ons: ze zijn allemaal de moeite waard! Heb je nog goede aanvullingen? Laat het dan zeker even achter in de reacties.

Foto’s: Jules van Iperen & Corné Hannink (Oude Warande)

Wandeling maken in Tilburg

1. Wandelbos

wandelbos

Officieel is het Wandelbos geen bos, maar een stadspark in Tilburg-West. Het Stadswandelbos (zoals het officieel heet) werd in 1917 ontworpen door de landschapsarchitect, Leonard Springer, die ook het Wilhelminapark en het Leijpark vorm gaf. En juist omdat het aangeplant is, staat dit bos vol met markante bomen en planten. Zo vind je er sequoia’s, mammoetbomen en moerascipressen die van origine alleen in Noord-Amerika goeien.

Je vindt het Wandelbos dus in Tilburg-West, tussen het Zand en de Reeshof in. De opzet van het bos is gerust romantisch te noemen. Zeker de brug over de grote vijver is een prachtig plekje. Ook leuk: je vindt er een gratis kinderboerderij en een speeltuin. Mocht je wat verder willen lopen, dan is dit goed te combineren met een wandeling door het naastgelegen Oude Warande.

2. Oude Warande

De Oude Warande is bijzonder, het is namelijk één van de weinige intacte sterrenbossen van Nederland. Oftewel: een bos met een lanenstructuur dat typerend is voor de barokke tuinarchitectuur uit de 18e eeuw. De paden vormen een symmetrisch patroon bestaande uit vierkanten die samenkomen in een cirkel. Hier vind je het unieke pand van horecazaak Grotto. Ideaal om een warme chocolademelk of bockbiertje te drinken. Handig om te weten: ook honden zijn welkom bij Grotto.

Als je toch een rondje gaat wandelen door dit bos, houd je ogen dan goed open voor de Siberisch grondeekhoorn. Dit diertje is achtergebleven uit het Tilburgse dierenpark wat er ooit zat en vind je in het wild alleen in Azië. Voor wie zich iets sneller door het bos wilt verplaatsen: aan de rand vind je een trimparcours en verschillende sporttoestellen. De Oude Warande ligt tussen station Tilburg Universiteit en de Reeshof in.

3. De Zes van Tilburg

zes van tilburg

Wie aan de Reeshof denkt, denkt natuurlijk aan de grote woonwijk en Winkelcentrum Heyhoef. Maar wist je dat er ook prachtige wandelroutes te vinden zijn in dit gebied? Onder de naam ‘De Zes van Tilburg‘ zijn er vijf korte wandelingen uitgezet. Onderling zijn deze routes met elkaar verbonden. Plak je alle routes aan elkaar? Dan loop je dus de zesde route: een flinke ronde van twintig kilometer.

Mocht je met kinderen op pad gaan, kies dan eens voor de Vijverroute. Daar vind je namelijk een kinderboerderij en speeltuin onderweg. Als je van architectuur en natuur houd, ga dan voor de Reeshofroute. Als je de Waranderoute kiest, loop je een route voor het sterrenbos (zie punt 2). De Amarantroute loopt rond en op het terrein van Amarant Zorg. De Heideparkroute belooft een rijke historie onderweg.

4. Noorderbos

noorderbos

Het Noorderbos vind je – verrassing! – ten Noorden van Tilburg en is onderdeel van Landschapspark Pauwels. Het Noorderbos is aangeplant op voormalige vloeivelden en fungeert als recreatiepark, maar over een tijd (als alle ambities waargemaakt worden) ook als waterzuiveringspark. Bij hevige regenbuien kan het water hier worden opgeslagen, waardoor bewoners in Tilburg-Noord geen natte voeten krijgen.

Er wordt momenteel gewerkt aan een facelift van het gebied waarbij wordt gesproken over een horecavoorziening en een dijk die voor panorama’s moet zorgen. Nu is het overigens ook al de moeite waard. In de tachtig hectare vind je waterpartijen, paden, bruggen en lanen. Oftewel: een walhalla voor een prachtige (herfst)wandeling.

5. Huis ter Heide

huis ter heide

Huis ter Heide is met recht een verborgen pareltje te noemen. Gelegen in De Moer, met uitzicht op Westpoint, loop je door prachtig uitgestrekte velden met Schotse Hooglanders. Dit veelzijdige gebied bestaat uit bos, heide en vennen en je kunt er ook fietsen en paardrijden. Als je het gebied echt goed wilt verkennen, ga dan voor een wandeling.

De verschillende wandelroutes in Huis ter Heide leiden je langs uitkijktorens en over vlonderpaden. In het zuidelijke deel vind je een route geschikt voor rolstoelen. Ook handig als je een flink stuk wilt wandelen (9 kilometer als je de hele route pakt) met kinderwagen. In deze route wandel je naar het mooiste uitkijkpunt over het Leikeven.

6. De Brand

de brand

Dit kleine landschap ligt ten Noordwesten van Tilburg en bestaat uit een oud bos en weitjes. De Brand maakt deel uit van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en vind je tussen Udenhout en Biezenmortel. De naam van het gebied heeft te maken met de turf (en dus de brandstof) die werd gewonnen in De Brand.

Dwars door het bos loopt het riviertje de Zandleij en de daarin uitstromende Zandkantse Leij. Dit maakt van de Brand een kletsnat bos. Oftewel: als je gaat wandelen in dit gebied, kun je maar beter laarzen aantrekken die goed tegen water kunnen. Doordat het gebied zo nat is komen er bijzondere planten en dieren voor. Zo zijn er veel unieke vlinders en amfibieën te vinden.

7. Moerenburg

Zo, nu we de Westelijke en Noordelijke kant van Tilburg hebben gehad, is het nu tijd voor het Oosten: Moerenburg. Dit landschapspark is 200 hectare groot en vind je ‘achter’ de Piushaven. Dit buurtschap bestaat uit boerenland, omgeven door een moerassig dal van het riviertje de Nieuwe Leij. Je vind er volop fiets- en wandelpaden met her en der kleine horecazaakjes zoals bijvoorbeeld Café Zomerlust. Dit café is overigens een prima punt om je wandeling te beginnen, je kunt hier parkeren en terecht voor een gratis wandelkaartje.

Fun fact om uit je mouw te schudden tijdens het wandelen: er zijn vondsten van bewoning gedaan in Moerenburg die teruggaan tot aan de bronstijd (3000 tot 800 voor Christus). Ook zijn er er resten gevonden van de kasteelhoeve waar het gebied haar naam aan ontleent.

8. Regte Heide

En dan hebben we het cirkeltje rondom Tilburg zo goed als rond. Ten Zuiden van de stad kun je heerlijk wandelen in de Regte Heide. Met de skyline van Tilburg op de achtergrond word je hier volledig omringd door natuur. De Regte Heide bestaat uit – hoe kan het ook anders – heide, loof- en naaldbossen en beslaat een gebied van 876 hectare. Je vindt er verschillende wandelroutes van 3 tot 4 kilometer die prima te combineren vallen.

Bijzonders aan de Regte Heide zijn de beekdalen. Dit levert voor Brabant namelijk iets unieks op: een hoogteverschil van wel vijf meter. Vanaf de ‘Vijfberg’ heb je uitzicht op die beekdalen: een reeks grafheuvels uit de Bronstijd (weet je nog: 3000-800 vóór Christus). Dit is een spoor van hutten en akkertjes uit die tijd.

Ook mooi

Tilburg is omringd door prachtige natuurgebieden en bossen. De bovenstaande acht plaatsen zijn dus nog lang niet alle mooie natuurlocaties. Check bijvoorbeeld ook eens de bossen rondom De Blaak. Momenteel iets lastiger te bereiken door de verbreding van het Bels Lijntje, maar zeker mooi. Ook de parken in Tilburg zien er nu geweldig uit: denk aan het Leijpark, Wilhelminapark en het Spoorpark. Verder ben je natuurlijk ook niet ver weg van het Nationale Park Loonse en Drunense Duinen, ook wel de Sahara van Brabant genoemd. Nog een laatste tip: de Oisterwijkse Bossen zijn ook prachtig om doorheen te fietsen en wandelen.

Reageer op dit bericht