De Nieuwe Vincenten zijn bekend

De keuze is gemaakt! De jury van De Nieuwe Vincent heeft na wikken en wegen 37 jonge tekentalenten uitgekozen om het ontwikkelingstraject van De Nieuwe Vincent in te gaan. Zij starten na de zomer met een training om hun talent verder te ontwikkelen.  Anders dan voorgaande jaren komen De Nieuwe Vincenten nu uit heel Brabant en niet alleen uit Tilburg en omstreken.

De Nieuwe Vincent

De Nieuwe Vincent biedt een podium aan iedereen tussen de 9 en 14 jaar die zich graag verder willen scholen en ontwikkelen in het tekenen en schilderen. Uitgangspunt van de Nieuwe Vincent is dat iedereen kan tekenen en schilderen. Of je nu binnen of buiten de lijntjes kleurt, wel of geen kijk hebt op perspectief, dat maakt helemaal geen verschil. Wat wel verschil maakt is hoe een deelnemer naar de wereld om hem of haar heen kijkt en hoe hij of zij dit vertaalt in een tekening of schilderij. Iedereen is uniek en heeft een eigen manier van kijken en weergeven. De jonge kunstenaars laten in hun werken zien welke positie zij innemen in de wereld. Je kunt dat zien als hun eigen, unieke bijdrage.

Vincents Tekenlokaal en Kunstpodium T, de organisatoren van De Nieuwe Vincent, trokken de afgelopen maanden door heel Brabant. Met een speciaal schoolprogramma, geïnspireerd op Vincent van Gogh. De deelnemende leerlingen gingen op bezoek in Tilburg bij het tekenlokaal. Ook werden workshops tekenen en schilderen gegeven in verschillende vestigingen van Bibliotheek Midden-Brabant. Op die manier wisten honderden kinderen van het bestaan van De Nieuwe Vincent. Via de website www.denieuwevincent.nl zijn 150 tekeningen ingediend. De juryleden die daaruit een selectie maakten waren Ron Dirven (directeur Vincent Van GoghHuis in Zundert),  Fiona van Rossem (beeldend kunstenaar, dochter van kunstenaar Ru van Rossem en initiatiefnemer van het Ru van Rossemhuis) en Thom Puckey (beeldhouwer). Zij selecteerden onder andere op eigenheid, creativiteit en kleurgebruik. Op de website zijn de winnende tekeningen te bekijken.

Achter de schermen is hard gewerkt aan het programma dat De Nieuwe Vincenten vanaf september krijgen aangeboden. De aftrap in op 29 augustus is in het Ru van Rossemhuis Mariëngaarde in Tilburg, een plek waar veel kunstenaars wonen. De Nieuwe Vincenten bezoeken daar de ateliers van deze kunstenaars. Tijdens het traject van De Nieuwe Vincent zijn de kunstenaars van het Rus van Rossemhuis hun meesters, bij wie ze te rade kunnen gaan en wie ze als klankbord kunnen gebruiken tijdens hun creatieve ontwikkeling.

Deelnemers

Onder de deelnemers zitten zeer gedreven tekenaars. De ouders vertellen verhalen van kinderen die van jongs af aan al niets liever willen dan tekenen of schilderen. Eén van de deelnemers houdt van schilderen met olieverf en kan makkelijk een uur lang in volle verbazing voor De Nachtwacht staan. Deelnemen aan De Nieuwe Vincent betekent dan ook veel voor ze. De komende maanden zal hun talent alleen maar groeien.