De Nwe Liefde start met middag rond Huub Oosterhuis

Op zondag 8 september start het project de Nwe Liefde Tilburg. Dit project is een initiatief van het Wereldpodium en het Ronde Tafelhuis. Inmiddels sloten zich al dertien organisaties aan, waaronder de Zusters van Liefde Tilburg, het Stadsmuseum en het Zuidelijk Toneel. Doel van het project is het vinden van een nieuwe taal, nieuwe beelden en nieuwe initiatieven voor wat vroeger ‘barmhartigheid’ werd genoemd. Het project opent met een middag rond de priester-dichter Huub Oosterhuis in het Ronde Tafelhuis aan het Wagnerplein in Tilburg Noord.

Tot ver in de jaren ‘60 was Tilburg een katholiek bolwerk waar religieuze organisaties tallo-ze liefdadigheidsinstellingen oprichtten, waaronder ziekenhuizen, scholen en missionaire centra. In de jaren ’70 en ’80 ontstonden in Tilburg een vredesbeweging, stedenbanden, baanlozencentra en armoedeprojecten. In de jaren ’90 was het de beurt aan de derde we-reld, vrouwencentra en instellingen voor de opvang van vluchtelingen. In de jaren ‘0 van deze eeuw, kwamen de voedselbanken en de kleinschalige ontwikkelingsorganisaties.
Vandaag is de barmhartigheid niet verdwenen. Voor een deel is ze opgegaan in professio-nele organisaties, voor een ander deel is ze minder zichtbaar geworden.
Dat ze minder zichtbaar werd, heeft te maken met het verdwijnen van de taal en de beel-den waarin de barmhartigheid ooit werd uitgedrukt. Termen als ‘liefdadigheid’, ‘erbarmen’ en ‘mededogen’ zijn versleten en uit de tijd. En dat geldt ook voor beelden en gebrandschilderde ramen waarin we werden aangespoord om ‘caritas’ te tonen
Toch is dit verdwijnen van de oude taal en beelden niet zonder problemen. Het is mogelijk dat het verlies van de taal en de beelden van de barmhartigheid op termijn ook het verlies van de barmhartigheid zelf betekent.

De Nwe Liefde Tilburg wil de nieuwe taal en de nieuwe beelden van barmhartigheid ont-dekken en verder ontwikkelen. Dat probeert ze te doen met debatten, theatervoorstellingen, filmavonden, exposities, opiniestukken, een boek en activiteiten op straat.
Huub Oosterhuis verzorgt de aftrap op zondagmiddag 8 september in het Ronde Tafelhuis. Oosterhuis (1933) geldt al de grote vernieuwer van de religieuze en morele taal sinds de jaren ’60. Hij schreef honderden liederen en tientallen boeken, waaronder het recente ‘Red hen die geen verweer hebben’, een hartstochtelijk pleidooi voor een rechtvaardige samenleving.
Andere onderdelen zijn de filmavond ‘Precious, de machteloosheid voorbij’ [10 september] in het Ronde Tafelhuis, de presentatie van het boek ‘Eenvoudige woorden, simpele gebaren. 100 Tilburgers over liefde van alle dagen’ [13 oktober in de Nwe Vorst] de Peerkedonderslezing [2 november in de concertzaal] en de voorstelling ‘Peerke, een Icoon’ van het Zuidelijk Toneel [7, 8, en 9 november, eveneens in de Concertzaal].
Meer informatie: www.nweliefdetilburg.nl