De oorsprong van Tilburg Zingt

Tilburg Zingt 2012 trok liefst 15.000 bezoekers en daarmee was het de drukste bezochte editie in de negen jaar van het bestaan. “De doelgroep is écht iedereen”, antwoordt Jan Melis op de vraag waar dit enorme succes aan te danken is. Jan Melis, Hans Janssen en Paul Spapens waren destijds de initiatiefnemers tot Tilburg Zingt. In verband met het tienjarig bestaan blikken ze terug op hoe het allemaal is begonnen en zoeken ze een verklaring voor het succes.

De oorsprong van Tilburg Zingt en de inmiddels tientallen plaatselijke varianten in België en Nederland ligt in Antwerpen. In de regio zijn er onder meer meezingfestivals in Moergestel en Oisterwijk. Op vrijdagavond 24 mei vanaf 19.30 uur wordt voor de zesde keer een Maria Zingt gehouden bij de O.L. Vrouw ter Noodkapel aan de Kapelhof in Tilburg. Den Bosch Zingt was steeds goed voor 5.000 bezoekers.

Maar in Antwerpen werd in 1997 voor de eerste keer een Antwerpen Zingt gehouden. Gemiddeld doen daar tegenwoordig veertigduizend zanglustigen aan mee. “Mijn zwager woont in Antwerpen”, aldus Jan Melis. “Hij vertelde me van het grote succes van Antwerpen Zingt. Hij nam me een keer mee en meteen stond voor mij vast: dit moeten we in Tilburg óók doen. Als het ergens kan lukken, dan is het in Tilburg”, zegt de man die dit veelvuldig gekopieerde concept in Nederland heeft geïntroduceerd.

Hij besprak het idee met Hans Janssen, toenmalig wethouder van Tilburg en nu burgemeester van Oisterwijk. En met Paul Spapens, toentertijd verslaggever van het Brabants Dagblad en een bekend animator van culturele activiteiten in Tilburg en omgeving. Het Brabants Dagblad was bereid – en zou dat nog jaren blijven doen – om een krantje met liedjes te verspreiden. Daarmee stond het regionaal dagblad mede aan de basis van het succes van Tilburg Zingt.

Maar de drie oorspronkelijke initiatiefnemers noemen nog twee andere belangrijke spelers: de gemeente Tilburg die van begin af aan zich zeer heeft ingezet voor het evenement en niet in de laatste plaats de horecaondernemers aan de Stadhuisstraat. “De bereidheid tot samenwerken is een van de Tilburgse krachten”, geeft Paul Spapens een verklaring voor het feit dat Tilburg Zingt tot zo’n massaspektakel uit kon groeien. Hans Janssen zoekt de verklaring  in ‘gemeenschapszin en de zin om samen een feestje te vieren’.

tilburgzingt_nieuws_230413

Foto: Raldo Neven.

Hans Janssen, Jan Melis en Paul Spapens (vlnr) gaven samen de aanzet tot Tilburg Zingt. Ze dragen allemaal iets oranje-achtigs omdat dat de kleur is geworden van Tilburg Zingt. Het succesvolle evenement is het begin van de Tilburgse Koninginnenacht. Het werd voor de eerste keer gehouden op het Willemsplein.