De opperkwèèkers van Kruikenstad

Als je aan carnaval in Kruikenstad denkt, denk je aan Kwèèkers. Tilburgse leuzen op gekleurde kaartjes, te vinden tijdens carnaval in cafés. Dat ze populair zijn tijdens carnaval weet je misschien wel, maar voor de broers Teun en Freek Snels gaat die liefde nog net iets verder. 

“Ik weet nog goed dat een vriend in stamkroeg de Lamme Goedzak aan kwam zetten met kaartjes in verschillende kleuren. Toen wist ik nog niet dat het Kwèèkers waren, maar ik vond het zo vet. Je kunt er zo ontzettend mee lachen. Ik ben ze meteen gaan verzamelen en het jaar erop zelf gaan insturen.” vertelt Teun. Samen met zijn broer Freek sturen ze trouw elk jaar Tilburgse leuzen in. Ze hebben er inmiddels ook al een flink aantal op hun naam staan. “We hebben avonden lang aan tafel gezeten om Kwèèkers te verzinnen. Tijdens een beetje slap ouwehoeren in de kroeg of carnaval zijn de beste uitspraken ontstaan.”

De Kwèèkers van Teun en Freek

Zo zijn de broers de bedenkers van: ‘Nie maauwe, durtààse!’, ‘Dees gao wir himmel nèrges oover!’, ‘Adje vur de sfeer?’, ‘Doe men un slokske!’ en ‘Doede gij dees vaoker?’ Waaraan een goede Kwèèker moet voldoen? Dat is volgens Teun dat de uitspraak goed toepasbaar is op een situatie. “Als er iemand dronken op straat ligt en je komt met ‘Ik weetet nie mir’ aanzetten, dan is dat toch goud?! Je kunt anderen ermee aan het lachen maken en in bepaalde situaties passen ze zo perfect. ” Zo wil het nog wel eens voorkomen dat Teun tijdens een vergadering op school (hij is gymleraar op het St. Joseph) een Kwèèker uit zijn tas tovert.

Liefde voor de Tilburgse taal

Als je Teun hoort praten, zou je misschien niet zeggen dat hij zo van de Tilburgse taal houdt. Hij spreekt correct ABN en zeker voor zijn werk als docent is dat belangrijk. Maar een ‘Jao Zeetie’ kan hij toch niet altijd onderdrukken. “Dat ligt zo lekker in de mond, die kun je bijna altijd wel gebruiken.” Die liefde voor het Tilburgs begon bij Teun met de eerste spotjes op 8fm met Ferry van de Zaande en Fred van Boesschoten.” Die spotjes vind ik zo mooi, die ken ik bijna uit mijn hoofd.” Hij vond het dan ook niet meer dan logisch toen zijn helden Ferry en Fred de Kwèèkers inspraken op de Kwèèkers app.

Kwèèkers op bruiloft

Zijn vrouw Tamara snapte de ‘ophef’ rond de Kwèèkers in het begin nog niet zo. Als Eindhovense moesten de spreuken nog even binnen komen, maar inmiddels kan ze de Kwèèkers waarderen. Gelukkig maar, want tijdens de bruiloft van Teun en Tamara in 2014 kwamen de leuzen regelmatig terug. Zo konden gasten met Kwèèkers in groot formaat op de foto en kregen ze na afloop de Kwèèker van Teun en Tamara ‘Dègge bedankt zèèt dè witte’ mee naar huis.

teunentamara
Teun en Tamara gaan tijdens carnaval volledig in stijl gekleed.

Uitdelen van Kwèèkers

In het verspreiden van de Kwèèkers is nog wel wat winst te behalen, vindt Teun. De kaartjes worden voorafgaand aan carnaval uitgedeeld bij Tilburgse kroegen, maar hij zag ze vaak nergens terug. Zonde, vindt hij. “De laatste jaren kom ik daarom grote stapels en tassen vol Kwèèkers ophalen en deel ik ze zelf uit aan vrienden en familie, maar ook op straat en tijdens de optocht. Enkele weekjes van te voren begin ik daarmee om alvast in de stemming te komen voor carnaval.” Gehuld in een heus Kwèèkerpak en tassen vol nieuwe én oude Kwèèkers zorgden de gebroeders Snels dat de kaartjes verspreid werden. “Juist de gouwe ouwe zijn leuk om uit te delen.”

Kwèèker kalender

Dat Teun wel een echte kenner is, bewees hij wel bij de komst van de Kwèèker kalender in 2014. Op deze scheurkalender die aftelt van Elf Elf naar het begin van carnaval stonden meer dan negentig Kwèèkers waarvan één nieuwe. Nog geen tien minuten nadat Teun de kalender bekeken had, hing hij al aan de telefoon. “Er staat een Kwèèker op die ik nog niet ken. Hoe kan dat en kan ik die nog krijgen?” Het scheuren van de kalender doet Teun trouwens niet. “Dat is zonde, het is veel te leuk om te bewaren.” Wil jij dit jaar ook een Kwèèker Kalender bemachtigen om te scheuren of te bewaren? Dan kan dat! Reserveer dan even, zo weet je zeker dat je een exemplaar in huis hebt. Vanaf vrijdag 6 november zijn de scheurkalenders weer verkrijgbaar en kunnen we gaan aftellen tot aan carnaval.

Corné Hannink Fotografie is gespecialiseerd in: - Portret fotografie - Zwangerschaps fotografie - Kinder fotografie - Bedrijfs fotografie - Product fotografie - Evenementen fotografie - Bruidsreportages - Fotofeestjes - Workshops: Leren fotograferen met een spiegelreflex camera, Nachtfotografie, studiofotografie, etc
Als één van de eerste nam Teun Snels de kalender vorig jaar in ontvangst.