De Pont toont Dreamlife, eerste grote productie van kunstenaar Melvin Moti

dreamlife

De Pont vertoont dit najaar Dreamlife (2020), de eerste grote filmproductie van de Nederlandse kunstenaar Melvin Moti. De film ging in januari van dit jaar in première op het Nederlands filmfestival in Rotterdam, maar wordt nu voor het eerst vertoond in museale setting in relatie tot een selectie uit Moti’s oeuvre.

Foto: still uit Dreamlife (2020) van Melvin Moti

Naast Dreamlife zijn enkele vroege films te zien, foto’s – onder meer van de slapende surrealist Robert Desnos die in de droom een sleutel zag naar het onderbewuste – en kunstenaarsboeken. De tentoonstelling maakt duidelijk hoe verschillende ideeën die in de film naar voren komen, al in diverse vormen in Moti’s oeuvre verankerd zijn.

Abstracte en verstilde films

Moti is vooral bekend van korte, vaak abstracte en verstilde films, waarin hij wetenschappelijke en bovennatuurlijke fenomenen verbindt met historische verhalen en ideeën over kunst: gelaagde vertellingen waarmee hij vat probeert te krijgen op immateriële zaken als tijd en ruimte om onze waarneming in een breder perspectief te plaatsen. Die fascinaties komen ook terug in Dreamlife.

Michel Siffre

Moti baseerde Dreamlife op het waargebeurde verhaal van de Franse wetenschapper Michel Siffre, die zich in 1972 zes maanden terugtrok in een onderaardse grot. Afgesloten van de buitenwereld, verstoken van tijd en van het licht dat dag en nacht van elkaar scheidt, deed Siffre onderzoek naar het menselijke bioritme.

In een duizelingwekkend relaas van negentig minuten volgen we hoe de hoofdpersoon Emile in volledige isolatie elk besef van tijd verliest. Ondertussen neemt Moti ons mee in een alsmaar beklemmender wordende diepte. Dat zijn film dit jaar in première ging, vlak voor het moment waarop we zelf door de lockdown de gevolgen van isolatie hebben ervaren, is een bizar toeval.