De Rooi Pannen: Oudste alumnivereniging van Nederland viert jubileum

De businessclub van scholengemeenschap De Rooi Pannen viert in september haar twintigjarig bestaan. De club is onder andere opgezet om het contact tussen oud-leerlingen onderling én tussen de oud-leerlingen en de school te onderhouden. Businessclub De Rooi Pannen is de oudste oud-leerlingenvereniging van alle MBO-instellingen in Nederland.

Het idee voor een businessclub kwam destijds vanuit oud-leerlingen die behoefte hadden om in contact te blijven met elkaar. “Vaak ontstonden er al allerlei initiatieven tijdens de diploma-uitreiking”, weet de huidige voorzitter Joep Hilbink nog. “Afspraken, clubjes, evenementen; van alles werd georganiseerd. Vaak onder de naam van De Rooi Pannen en dat was niet altijd even gunstig.” Aad van der Plas, toen nog werkzaam bij De Rooi Pannen, diende daarom een verzoek in bij de toenmalige directie om één club voor oud-leerlingen (Handel, Horeca en Toerisme) op te richten. De Rooi Pannen bleek ook de wens te hebben het contact met haar alumni in stand te houden, onder andere voor een continue input van stageplaatsen en gastlessen. Na een bezoek aan de Kamer van Koophandel werd Businessclub De Rooi Pannen als officiële vereniging ingeschreven.

Verwondering
“Wat mij altijd verrast heeft, is waar De Rooi Pannenleerlingen allemaal terechtkomen. Mijn mond valt soms open van verbazing”, aldus Hilbink. “Van topfuncties bij bijvoorbeeld Hotel Krasnapolsky tot FrieslandCampina. Of als eigenaar van mooie bedrijven, zoals bijvoorbeeld Hutten Catering. Overal zitten de leerlingen op de meest gewilde plaatsen. Dat geeft aan hoe solide het onderwijs van De Rooi Pannen is. Daarnaast merken we sowieso dat als we de naam De Rooi Pannen laten vallen, we positieve reacties krijgen en makkelijker bij bedrijven binnenkomen.”
In het begin kostte het weinig moeite om aan leden te komen. Met 200 leden behoort de businessclub dan ook tot de grootste MBO-alumniverenigingen van Nederland. Maar de vergrijzing heeft de laatste jaren ook binnen de club toegeslagen en dat maakt de drempel voor nieuwe, jonge leden hoger. In 2011 is daarom een koerswijziging ingezet. Voortaan worden de businessclubevenementen georganiseerd door de huidige generatie leerlingen. Een lang gekoesterde wens van de businessclub en de school. “Het bevalt erg goed: voor ons neemt het werk uit handen, voor de leerlingen is het leuk en leerzaam én ze raken alvast bekend met onze club.”

Toekomst
In de toekomst wil de businessclub ook stagebedrijven bij de evenementen betrekken. Dit schooljaar wordt een evenement georganiseerd dat daarop is gericht. Maar eerst het lustrumfeest op 13 september. Joep: “Het wordt een feestelijk diner in de mergelgrotten van Berg en Terblijt in Zuid-Limburg, in combinatie met een bezoek aan wijnkasteel Genoels-Elderen in het Belgische Riemst. Hopelijk levert dit publiciteit op voor de aanwas van jongere leden. Ondanks dat het verjongen een meerjarenplan is, merken we er gelukkig nu al de positieve effecten van. Daarmee wordt bevestigd dat we met de businessclub de juiste koerst varen. Dat geeft energie.”