De schône binnenstad van horecaondernemer Sam

Sam van nieuwamerongen

‘k Heb van jouw veul schône dinge, hil m’n hart aon oe verpaand. ‘k Zal van jou dus blève zinge: Tilburg Schôônste stad van ’t laand. En wat schoon is, houden we graag schoon. Hoe doen Tilburgse ondernemers dat? En staat een schône binnenstad eigenlijk hoog op hun lijstjes? We vroegen het aan zes enthousiaste ambassadeurs. In artikel twee uit de reeks: horecaman Sam van Nieuwamerongen.

“Het schoonmaken en schoonhouden van de straten en pleinen zien we echt als harde noodzaak. Het is ónze verantwoordelijkheid dat het hier netjes blijft”, begint Sam stellig. De jonge ondernemer is uitbater van onder andere ‘t Elfde Gebod, Cat’s Back en Gin Fizz aan de Paleisring. “We zijn het visitekaartje van de stad, we representeren Tilburg. En daarnaast: mensen moeten hier graag komen, we willen dat ze het hier naar hun zin hebben. Een schone omgeving helpt daar enorm bij.” Horecaondernemers aan Paleisring en Piusplein hebben regelmatig contact over het opfrissen van de straten. “Een aantal ondernemers huurt eens in de zoveel tijd een bedrijf in om het plaveisel op straat opnieuw te laten voegen. En bij grote evenementen schakelen we het Brabants Afval Team in om ons te helpen opruimen. Dat betalen we allemaal uit eigen zak: dus dan weet je wel hoeveel belang we eraan hechten.”

Evenementen

De grootste uitdagingen voor horecaondernemers in dit deel van de stad zijn misschien wel evenementen zoals de Kermis, Carnaval en Festival van het Levenslied. “Tijdens de Kermis in de zomer is het vaak warm en druk. Om te voorkomen dat er een vieze lucht ontstaat, spuiten we de straten standaard schoon”, legt Sam uit. Daarnaast adviseert hij organisatoren van evenementen in het gebied, bijvoorbeeld over plaatsing van afvalbakken. “Omdat we de omgeving goed kennen, ook tijdens evenementen, weten we hoe bezoekersstromen lopen en op welke punten afval zich meestal ophoopt. Als je daar dan een afvalbak neerzet voorkom je al veel straatafval.”

Snacken na het stappen

Kromme tenen krijgt Sam soms van uitgaanspubliek dat na het stappen allerlei etensresten achterlaat. “Aan deze kant van de stad hebben we een Domino’s Pizza en een McDonald’s. Om rommel te voorkomen hebben we met beiden vanuit de ondernemersvereniging gesprekken om de buurt schoon te houden. Een mooi voorbeeld hoe we elkaar helpen is dat McDonald’s elke ochtend een vaste dienst heeft om afval te ruimen. Niet alleen op het Piusplein, maar bijvoorbeeld ook in de Jan Aartsestraat.”

Voorbeeldfunctie

Sam is best trots op hoe horecaondernemers aan de Paleisring en Piusplein het doen, vertelt hij. “Ik denk dat we een voorbeeld zijn voor de rest van de stad. We maken afspraken met elkaar en we investeren zelf in het netjes houden van dit gebied. Onze avond- of nachtploegen staan altijd te vegen na hun dienst. En als klanten onnodig rommel maken, dan krijgen ze dat net zo goed te horen.” Via de vereniging houden ondernemers elkaar ook in de gaten. “Dat is het mooie van zo’n overleg: je houdt elkaar scherp. Als we vinden dat iemand z’n rommel niet goed opruimt, spreken we diegene daar meteen op aan.”

Gaat Sam nu extra goed schoonmaken tijdens de actieweek? “We doen al best veel, en tijdens de actieweek laten we dat nog beter zien aan de buitenwereld. We verspreiden foto’s, gaan nog zichtbaarder met bezem of zeem aan de slag, en we vertellen erover aan andere ondernemers. Als we ons verantwoordelijkheidsgevoel kunnen overbrengen op nog meer ondernemers in de binnenstad, is dat alleen maar mooi meegenomen, toch?”