De schône binnenstad van Jantien Streng

jantien streng

‘k Heb van jouw veul schône dinge, hil m’n hart aon oe verpaand. ‘k Zal van jou dus blève zinge: Tilburg Schôônste stad van ’t laand. En wat schoon is, houden we graag schoon. Hoe doen Tilburgse ondernemers dat? En staat een schône binnenstad eigenlijk hoog op hun lijstjes? We vroegen het aan zes enthousiaste ambassadeurs. In het eerste artikel uit de reeks: Jantien Streng van conceptstore TIEN.

“Met mijn winkel laat ik mensen in contact komen met mooie merken, die niet overal in de schappen liggen en die een mooi verhaal met zich meedragen”, vertelt Jantien, als we haar vragen naar het verhaal achter haar bedrijf. Vier jaar geleden begon de van origine Zeeuwse onderneemster conceptstore TIEN. Dankzij haar studie kwam ze in Tilburg terecht. “Ik voelde me hier meteen op mijn plek”, vertelt ze met een glimlach. “De schoonheid van deze stad zag ik meteen.”

Goed verhaal

Een zaak zoals TIEN, die was er nog niet in Tilburg. Waarom, besloot Jantien, begin ik er dan niet gewoon zelf mee? “In de winkel verkoop ik producten waar ik zelf achter sta: die ik tof vind, handig of mooi. Of waar bijvoorbeeld een goed verhaal achter zit. Veel ondernemers van wie ik koop ken ik persoonlijk.” Is een schone binnenstad voor Jantien als winkelier belangrijk? “Het zorgt voor meer aanloop in zo’n straat en stad, denk ik. Als het netjes is, komen mensen hier gewoon veel liever. Het voelt comfortabeler, je voelt je er welkom. Dat geldt voor mij als ondernemer, maar misschien nog wel meer voor het winkelend publiek.”

Afgelopen zomer verhuisde TIEN van een pand in de Nieuwlandstraat naar een pand in de Heuvelstraat. “Sinds de verhuizing naar de Heuvelstraat is het voor mij nóg leuker om te ondernemen: iedereen die in Tilburg gaat shoppen komt hierlangs. Dat betekent dat ik, naast mijn vaste klanten, veel nieuwsgierige nieuwe klanten binnen krijg.” En bovendien, merkt ze, is de Heuvelstraat bijzonder schoon. “Deze straat is misschien wel één van de schoonste straten van de binnenstad. En de vuilnisbakken die hier bij de winkel staan”, wijst ze, “worden elke dag geleegd. Nou, dat is natuurlijk ook wel heel prettig.” Over het algemeen doet Tilburg het sowieso goed, vindt Jantien. “Behalve dan na de MeiMarkt”, lacht ze. “Dan zie je ineens de keerzijde: de stad is vies, het stinkt. Maar gelukkig wordt ook dat weer snel opgeruimd.”

Fijn gevoel

Inmiddels woont Jantien al best een aantal jaar in Tilburg, samen met haar vriend en dochtertje. Is ze trots op de stad? “Absoluut. De mensen in de stad, de ondernemers die ik tegenkom: dat fijne gevoel dat ik hier had toen ik net in Tilburg kwam wonen, dat is eigenlijk nooit meer weggegaan.” Dan, met een glinstering in haar ogen: “En als je ziet hoe leeftijdsgenoten met de stad omgaan-super. Kijk bijvoorbeeld naar het nieuwe Spoorpark: bijna geen rommel te vinden. Terwijl, ik heb daar zelf ook regelmatig in de zomer op het veld gezeten met een drankje en hapjes. Iedereen ruimt z’n troep gewoon weer netjes op, zelfs als de vuilnisbakken helemaal aan de andere kant van het park staan. Dat geeft wel echt een goed gevoel: samen moeten we ervoor zorgen dat we de stad schoon houden. En we kunnen dat dus ook gewoon!”