De schône binnenstad van vastgoedeigenaar Gijs van Looij

Gijs van Looij

‘k Heb van jouw veul schône dinge, hil m’n hart aon oe verpaand. ‘k Zal van jou dus blève zinge: Tilburg Schôônste stad van ‘t laand. En wat schoon is, houden we graag schoon. Hoe doen Tilburgse ondernemers dat? En staat een schône binnenstad eigenlijk hoog op hun lijstjes? We vroegen het aan zes enthousiaste ambassadeurs. In artikel drie uit de reeks: vastgoedeigenaar Gijs van Looij.

“Ik ben geboren en getogen in Tilburg, ik ben hartstikke trots op de stad”, begint Gijs enthousiast. Als bestuurslid en vastgoedeigenaar is hij betrokken bij de Bedrijven Investeringszone Vastgoedeigenaren Binnenstad Tilburg (BIZ). Daarnaast is hij makelaar bij Transparant Makelaars. “Des te belangrijker vind ik het om de stad ook zo te houden: een stad waar we ook trots op kunnen blijven.” In de BIZ zijn commerciële vastgoedeigenaren van de Tilburgse binnenstad verenigd. Leden vullen de pot van de stichting jaarlijks met een bijdrage, waarmee dan weer wordt geïnvesteerd in de binnenstad. “Dat gaat van aanpassingen die we nodig vinden tot en met evenementen die volgens ons de moeite waard zijn”, legt Gijs uit. “En daar zijn het schoon en veilig houden van dit gebied belangrijke onderdelen van.”

Hier adem ik vrij

Een aantal vastgoedeigenaren woont niet in Tilburg, weet Gijs, en daardoor hebben ze niet altijd zicht op de staat van hun pand. Op initiatief van de BIZ maken vastgoedeigenaren daarom regelmatig gezamenlijk een rondje door de stad. “Door zelf als passant door de straten te lopen ervaar je zelf wat voor gevoel je krijgt in het gebied. Dat zorgt dan meteen weer voor waardevolle info: die gevel heeft onderhoud nodig, of: de ramen mogen toch nodig eens gewassen worden”, legt Gijs uit. “Als we iets opmerken – op een bepaald moment waren er bijvoorbeeld veel vieze ruiten – dan pakken we dat aan met positieve acties. Zo lieten we onlangs op kosten van de BIZ bij een aantal panden de ramen lappen. Maar dan zeggen we er wel bij: we verwachten dat je het de volgende keer gewoon zélf doet. Zo’n duwtje in de rug werkt vaak heel goed: zo houden we elkaar scherp.”

Wat betekent een schone stad voor Gijs? “Onze panden zijn het aangezicht van de stad. Mensen die hier komen, om te winkelen of om iets te eten of drinken, die willen we graag zo lang mogelijk in de stad houden. En we hopen natuurlijk dat ze terugkomen. Zeg nu zelf: wanneer je je ergens prettig en veilig voelt is de kans dat je er terugkeert natuurlijk vele malen groter.”

Informeren en communiceren

“We hebben korte lijnen met het ondernemersfonds, binnenstadsmanagement en met de gemeente. En die contacten komen goed van pas voor onze acties voor een schône binnenstad. Zo organiseerden we niet zo lang geleden een avond met een ambtenaar van de gemeente, die uitleg gaf over het aanleggen van een groene gevel”, vertelt Gijs. De gemeente heeft daar een subsidiepot voor, maar veel vastgoedeigenaren weten dat niet. “Hetzelfde geldt voor het weghalen van onkruid tegen de gevel van je pand. De gemeente mag het niet, terwijl eigenaren denken dat het de taak is van de gemeente. Door regelmatig te communiceren en te informeren zorgen we dat er snel duidelijkheid komt. En dan kan het opruimen beginnen”, glimlacht hij. “Iedereen is hartstikke welwillend, hoor. Deze actieweek zetten we dan ook extra in op die positiviteit: zo roepen we eigenaren op om hun gevel en ramen te inspecteren en waar nodig schoon te maken. De schôônste binnenstad van ‘t laand begint toch echt bij onszelf!”