De Stedenband Tilburg-Matagalpa viert feest!

De Stedenband Tilburg-Matagalpa (STM) is een vrijwilligersorganisatie in Tilburg. Al sinds 1984 worden er intensieve contacten onderhouden met organisaties in de zusterstad Matagalpa in Nicaragua (Midden-Amerika). Al dertig jaar ondersteunt de stedenband projecten en informeert STM de inwoners van Tilburg over de situatie in Nicaragua. De ondersteuning gaat voornamelijk naar onderwijs, milieuprojecten, vrouwenorganisaties, wijkprojecten, gezondheidszorg en economische ontwikkeling, waaronder het steunen van koffieboeren en het verstrekken van Mikrokrediet aan vrouwen. Naast het geven van financiële steun worden ook kennis en ervaring uitgewisseld.

Hap Stap Festival
Het bestuur van het Tilburg Hap Stap Festival stelt STM in de gelegenheid om het Tilburgse publiek (opnieuw) te laten zien wat het werk van de stedenband inhoudt. In de stedenbandtent is er volop informatie over datgene wat bereikt is in die voorbije jaren. Ook geven we aan belangstellenden uitleg over de huidige projecten.

Programma
Op zaterdagmiddag hebben we de Nicaraguaan Frank Torres y Banda uitgenodigd om het festivalpubliek te vermaken met Latijns-Amerikaanse en Nicaraguaanse muziek. Ook op zaterdagmiddag en maandagmiddag is Jeroen de Leijer, samen met Frans van der Meer, aanwezig om Eefje Wentelteefje voor de kinderen te laten leven tijdens hun poppenvoorstelling. Daarnaast kunnen kinderen in de stedenbandtent knutselen, tekenen en schilderen. Een Rad van Fortuin en een suikerspin maken het feest voor de kinderen compleet.

Lekker kopje Nicagaruaanse koffie
Door middel van verkoop van Nicaraguaanse fair trade koffie en bijbehorende friandises brengen we geld bijeen om de projecten die we dit kalenderjaar in het bijzonder steunen, te kunnen realiseren. In 2014 willen we met name de kleine koffieboeren in de regio Matagalpa een steuntje in de rug geven. Daarnaast krijgen ‘ondernemende‘ vrouwen een microkrediet waarmee ze hun bedrijfje verder kunnen opbouwen. Hierdoor zijn ze in de gelegenheid het gezinsinkomen te vergroten, waardoor hun kinderen niet mee hoeven te werken en naar school kunnen.

Viering van 30 jaar Stedenband 2014
Dit jaar vieren we dat er binnen de stedenband een hechte vriendschap is ontstaan en er dankzij de inspanningen hier en in Matagalpa tal van projecten zijn gerealiseerd.

Onderstaande activiteiten staan dit jaar in het teken van het jubileum:

  • Op 21 mei is er een sponsorloop voor kinderen van de scholen Panta Rhei en Zonnesteen in het Leijpark
  • Op 27 mei vieren deze scholen hun vriendschapsband met scholen in Matagalpa met een afsluitende feestavond van de Matagalpaweek op de speelplaatsen van hun scholen
  • OBS Koolhoven start in juni met een project over Matagalpa en gaat daarmee voor het eerst meedoen met de scholenbanden.
  • Deelname aan het Tilburg Hap Stap Festival van 6 t/m 9 juni.
  • Jubileumreis naar Matagalpa, waar we samen met onze Matagalpese vrienden onze 30-jarige band gaan vieren. In juli zullen zo’n 25 Nederlandse personen in Matagalpa aanwezig zijn.
  • Bij de Tilburg Ten Miles op 7 september staan we in onze rozenverkoopstand en zullen talrijke vrienden van de stedenband er een echte ‘sponsorloop’ van maken.
  • Op 21 september is er de jaarlijkse fietstocht in de omgeving van Tilburg.
  • In oktober volgt een afsluitende feestavond voor vrijwilligers en belangstellenden. Datum en plaats zijn nog niet bekend.
  • Op 2 november wordt in het vernieuwde Cinecitta een Nicaraguaans filmfestival gehouden. Voorstellingen zijn er zowel in de middag als ’s avonds.

Donateur
Je kunt het werk of de projecten van de stedenband financieel ondersteunen. Dit kan in de vorm van (periodieke) schenking, een legaat of erfstelling. Wil je dat, neem dan contact met ons op voor meer informatie. Een andere mogelijkheid is vriend(in) worden van Matagalpa.

Amigos (vrienden)
De Amigos de Matagalpa (Vrienden van Matagalpa) ondersteunen de stedenband met financiële middelen om een deel van de organisatiekosten te dekken. Dit borgt de continuïteit en kwaliteit van de stedenband. Ook Amigo/a worden? Lees hier dan meer informatie en meld je aan!