Tilburgse binnenstad: ‘Kan beter, maar we maken stappen’

Foto: Joris Buijs Beeld Werkt

Als je regelmatig in de Tilburgse binnenstad komt, weet je misschien wel dat de leukste winkels echt niet alleen in de Heuvelstraat te vinden zijn. Maar wat als je niet zo vaak in Tilburg komt? Is de route dan nog steeds zo logisch? Dat kan beter, vindt Stefan van Aarle, kwartiermaker van Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg. “Maar we maken belangrijke stappen.”

Foto: Joris Buijs, Beeld Werkt

Om de gebieden in de binnenstad beter te verbinden heeft Stefan namens het Ondernemersfonds een traject opgezet waarbij vooral de rol van elk gebied duidelijk moet worden. Samen met de Gemeente Tilburg en Citymarketing komt vandaag het ‘bidbook van de Tilburgse Binnenstad’ uit. Een 67-pagina tellend boek met een oplage van 500 exemplaren waarin van acht gebieden in het centrum een profiel geschetst wordt. Zie het als het DNA van elk gebied. Bedoeld voor vastgoedeigenaren, makelaars, de gemeente, Citymarketing en iedereen die een rol heeft om Tilburg centrum te verkopen.

Uiteindelijk helpt deze aanpak bijvoorbeeld om verbindingen tussen de gebieden te versterken. “Ik ben regelmatig aangesproken in de Stationsstraat met de vraag waar de stad is. Of bezoekers die van buiten de stad komen en bij het Radiopleintje omdraaien, terwijl je daar juist een leuk gebied van de stad in gaat.”

Rol van ondernemersfonds

Zo’n jaar geleden werd de geboren en getogen Tilburger Stefan van Aarle als kwartiermaker aangenomen door het Ondernemersfonds met een belangrijke taak: het budget verdubbelen en de aantrekkelijkheid van de binnenstad versterken. “Elke euro die wij besteden, moet tot een vorm van rendement voor de binnenstad leiden. Een ondernemer moet het wel merken op straat dat er iets met zijn centen gebeurt.” Vertelt Stefan.

Mede door Stefan trok het Ondernemersfonds extra subsidies (het budget werd verdubbeld naar ruim 400.000 euro) en daarmee nieuwe projecten naar de stad. Het project ‘Winterbeleving’ maakte door de sfeerverlichting de werkzaamheden goed zichtbaar en door digitale innovaties heeft de binnenstad nu een van de grootste en snelste openbare wifi-verbindingen van Europa, wat een schat aan informatie (data) oplevert over het functioneren van de binnenstad. Hiernaast vormt het Ondernemersfonds een aanspreekpunt voor ondernemers door onder andere drukbezochte bijeenkomsten te organiseren.

Met het bidbook ‘vol sterke verhalen uit de Tilburgse binnenstad’ verwacht Stefan de leegstand in de binnenstad aan te kunnen pakken en zo ook de gebieden beter op elkaar aan te laten sluiten. “De Spoorzone en de Piushaven zijn weliswaar geen onderdeel van de binnenstad, maar vormen wel het centrum van de stad. Dat trekt bezoekersgroepen aan die prima te verleiden zijn om ook de binnenstad te bezoeken. Daarom zijn we letterlijk aan het denken over hoe we de gebieden met elkaar kunnen verbinden.”

tilburgse binnenstad

Primark en V&D

Er worden momenteel al veel stappen in de goede richting gezet, vindt Stefan. Zo is hij erg tevreden met de komst van de trekker Primark. Voor de binnenstad van Dordrecht deed hij ooit onderzoek naar het effect van de komst van Primark. “Je ziet zo’n toename van publiek waar de hele stad van kan profiteren, dus dat schept kansen. Ook de locatie in Tilburg is goed omdat dit op een goede manier de verbinding met het dwaalgebied versterkt.”

Het faillissement van de V&D doet even pijn maar kan volgens Stefan voor de Tilburgse binnenstad uiteindelijk ook een versterking betekenen. Waarschijnlijk maakt binnenkort een deel van het pand – en het expeditieterrein ernaast – plaats voor een doorgang van het Pieter Vreedeplein tot aan de Emma Passage. In deze nieuwe straat komen commerciële ruimten met daarboven appartementen. Stefan: “We zien allemaal dat er iets aan het Pieter Vreedeplein moet gebeuren. Dat de V&D weg is, heeft ervoor gezorgd dat de noodzaak om daar iets te doen groter werd. Als we deze investeringen niet naar onze binnenstad hadden kunnen trekken, dan ben ik bang dat we het momentum zouden gaan verliezen.”

Vooruitgang

De leegstaande panden in de binnenstad bezorgen menig ondernemer in de binnenstad misschien wel wat zorgen. Toch ziet Stefan het niet zo zwaar in. “We hebben leegstand nodig om dingen te kunnen veranderen. Het is niet goed als je hier jaar op jaar komt en geen veranderingen ziet. Daarbij zie je in de praktijk dat dit redelijk snel wordt opgevuld.”

Ook hebben we het volgens Stefan best wel luxe omdat we een prachtig dwaalgebied hebben waar speciaalzaken mooi geclusterd worden. Daarop doen we het juist heel goed. Daarbij ziet Stefan ook een duidelijk plaatsje voor de grote internationale bedrijven in de binnenstad. “Hoe tof zou het zijn om de grote jongens als Cool Blue, Tesla, Sony of Fuji te verleiden om ook naar de binnenstad te komen met een conceptstore of hoofdkantoor?”

Op winkelgebied hoeft Tilburg volgens hem niet de ambitie te hebben om in de top 5 van beste winkelsteden te staan. “De combinatie van een rijke culturele sector, de onderscheidende gebieden, een compleet winkel- en horeca-aanbod en vele evenementen, dat moet de kracht van Tilburg zijn. Buursteden moeten het hebben van natuurlijke schoonheid, Tilburg van het rauwe randje dat de stad wel echt heeft.”

Het bidbook bekijken

Met het bidbook, ook wel krachtenbundel genoemd, proberen het Ondernemersfonds, de Gemeente en Citymarketing de potentie en de kracht van de acht gebieden in het centrum juist te belichten. En dat project vindt Stefan dan ook een goed voorbeeld van iets anders typisch Tilburgs: goede samenwerkingen tussen initiatieven, de mouwen opstropen én mopperen over de stad, maar toch trots zijn als we buiten Tilburg komen.

Benieuwd naar het bidbook van de Tilburgse Binnenstad? Bekijk het volledige boek online.