Deelnemers Oranje Trophy via Matagalpa op weg naar Rio

Ruim vijftig reislustige, avontuurlijke Hollanders hebben het WK 2014 in Brazilië aangegrepen om een bijzondere reis te maken. De reis, met allerlei verschillende voertuigen, voert van New York naar Rio de Janeiro. Frank Tofield uit Rijen is een van de deelnemers. Deze week bezocht hij enkele projecten in Matagalpa, de zusterstad van Tilburg.

Na een succesvolle deelname aan de Oranje Trophy 2012 werd arts en motorrijder Frank door de organisatie van de Oranje Trophy uitgenodigd om ook dit keer de medische zorg voor zijn rekening te nemen. De ‘jacht naar goud’ voert door 14 landen. Tijdens de reis wordt gekeken op welke wijze de andere deelnemende landen zich voorbereiden op het WK. Naast de reis had Frank, die zich ook vrijwillig inzet voor de Stedenband Tilburg-Matagalpa, als extra missie een bezoek aan Matagalpa, in Nicaragua. Dit jaar wordt het 30-jarig bestaan van de Stedenband gevierd. In de afgelopen jaren hebben heel wat fans van de Stedenband Nicaragua bezocht. Frank is echter de eerste die met een Nederlands voertuig in Matagalpa arriveert.

In Matagalpa werd Frank door Stijn Couwenberg en zijn vrouw Tamara warm onthaald. Stijn bestiert sinds kort de sfeervolle hostel La Buena Onda en heeft goed contact met de Nicaraguaanse medewerkers van de stedenbandorganisatie. Frank kreeg van hen informatie over de lopende projecten, onder andere een project voor het terugdringen van kinderarbeid en de campagne ‘Alle kinderen naar school’. Vervolgens kreeg hij een rondleiding, verzorgd door de directeur van het Moeder- en Kindcentrum, door haar kliniek. Vol trots werden het centrum en de resultaten getoond, welke met hulp van de gemeente Tilburg en Tilburgse zorgorganisaties zijn gerealiseerd. In het centrum waren diverse vrouwen die blijdschap toonden met de nieuwe voorziening. Tot slot kreeg Frank een rondleiding op een van de koffieplantages in de heuvels van Matagalpa. Op dit moment loopt namelijk ook een project om lokale koffieboeren te ondersteunen.

Tijdens het bezoek aan Matagalpa is Frank duidelijk geworden wat er in de afgelopen 30 jaar is bereikt. Opvallend was de waardering van de Nicaraguanen voor de hulp vanuit Tilburg. Tot slot was het voor arts Frank Tofield maar al te duidelijk dat de levensomstandigheden nog altijd ver achter liggen ten opzichte van de Nederlandse situatie. Frank is er dan ook van overtuigd dat ook de komende 30 jaar Matagalpa de steun uit Tilburg en omstreken nog goed kan gebruiken.

matagalpa 1matagalpa 3matagalpa 2