Denk Groter Prijs voor Sexting – I think I love you

De Week van het Vergeten Kind

Marjolein Kock, studente aan Fontys Hogeschool Sociale Studies en medewerker van Kompaan en De Bocht, heeft de Denk Groter Prijs van Fontys gewonnen in de categorie Onderwijs (studenten) met haar project Sexting – I think I love you. Het project moet jongeren bewust maken van de risico’s van het online verspreiden van seksueel getinte foto’s.

Marjolein Kock onderzocht een preventieve werkwijze gericht op het vergroten van de seksuele en relationele weerbaarheid van jongeren. Zij toont volgens de jury lef, daadkracht en doorzettingsvermogen in wat ze doet. Uit het juryrapport: “Marjolein heeft zichzelf opgeworpen als projectleider hetgeen in dit geval bijzonder knap is omdat zij, zelf student, voor de doelgroep gaat staan.” Parallel aan haar onderzoek ontwikkelde zij samen met jongeren een campagne over sexting. De campagne wordt dit najaar groots gelanceerd in Tilburg en omgeving, in samenwerking met de gemeente. Met haar authentieke aanpak bewijst ze, volgens de jury van de Denk Groter Prijs, de samenleving een grote dienst.

Jongeren van WE CAN Young Tilburg voeren campagne
Sexting is het verzenden (en ontvangen) van seksueel getinte beelden of tekstberichten met een mobiele telefoon of via internetapplicaties zoals WhatsApp, Ping, Tinder, Facebook, YouTube, Snapchat, Skype, Instagram en Twitter. Het kan dus een seksueel getint bericht, foto of video zijn die sexy of (deels) naakt is. In de media gaat het vaak over hoe sexting uit de hand kan lopen. Van (cyber)pesten tot chantage, ernstig persoonlijk leed, schooluitval, schaamte, problemen bij het vinden van een baan, angst, onzekerheid en in sommige gevallen neiging tot zelfdoding. Sexting is onuitwisbaar.

Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat jongeren de risico’s kennen en aan de bel trekken als er misbruik in het spel komt. De campagne is daarom gericht op bewustwording en het vergroten van de seksuele en relationele weerbaarheid van jongeren. Jongeren weten zelf prima hoe je zo’n boodschap effectief over kunt brengen en de changemakers van WE CAN Young Tilburg zijn bezig om een campagne te ontwikkelen die op 17 november van start gaat.
Het project sexting is een initiatief van Kompaan en De Bocht en het Steunpunt Huiselijk Geweld Midden-Brabant. Zij zetten zich in met workshops op scholen om jongeren weerbaar en bewust te maken en bieden hulpverlening als er problemen zijn.

Op 17 november gaat de website www.onuitwisbaar.nu on line. Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met Marjolein Kock of Andrea Ossenblok van Kompaan en De Bocht (013) 5309 400

Over de Denk Groter Prijs
De Denk Groter Prijs is bedoeld voor alle medewerkers en studenten van Fontys Hogescholen die een mooie prestatie hebben geleverd tijdens hun studie, in hun werk of voor hun promotie. Naast een geldbedrag (3000 euro voor de eerste prijs) bestaat de prijs uit een trofee, gemaakt door beeldend kunstenaar en docent aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Ton van der Vleuten.