DESTIL Trappers moet meerdere erkennen in HYS Den Haag

DESTIL Trappers heeft de overwinning van zondagavond op Den Haag geen vervolg kunnen geven. In De Uithof versloeg HYS The Hague de Tilburgers met 6-4. Vrijdagavond treffen beide teams elkaar opnieuw, dan in Tilburg.

Destil Trappers bleek in Den Haag een slowstarter. Van het fanatisme en het hoge tempo, waarmee de Tilburgers in het eerste duel van de halve finale de tegenstander in de eerste periode tegen de muur zetten, was in de sfeerloze Uithof amper iets te bekennen. Integendeel zelfs, Trappers liet in de openingsfase het initiatief aan de tegenstander en gaf HYS te veel ruimte en kansen om een riante 3-0-voorsprong op te bouwen.  Marcel Bruinsma, Tony Demelinne en Matt Korthuis profiteerden dankbaar van de zwakke fase van de ploeg van Mark Pederson.

Na de dweil kregen de 600 toeschouwers, waaronder een kleine honderd Tilburgers, een meer geïnspireerd Trappers te zien. Binnen zeven minuten maakten Josh Liebenow en Brady Leavold (met zijn eerste doelpunt voor Trappers) er weer een echte wedstrijd van.  De Tilburgse jacht op de gelijkmaker werd wreed onderbroken door de Haagse defense Calle Johansson. Tot tweemaal toe zorgden zijn treffers er voor, dat Tilburg Trappers geen uitzicht kreeg op de gelijkmaker. Eerst prikte Johansson de 4-2 binnen en nadat Peter van Biezen met een fraai wippertje over de vanghand van Knudsen Trappers naar 4-3 had geschoten, wurmde Johansson de Haagse nummer vijf voorbij goalie Fukufuji.
In de derde periode bleek bij zowel Den Haag als bij Tilburg de vermoeidheid toe te slaan. HYS beperkte zich tot het verdedigen van de voorsprong; Trappers was niet meer bij machte aan een eindsprint te beginnen. Het doelpunt van Chris St. Jacques (5-4) kwam daarvoor te laat.

Mark Pederson keek na afloop niet echt vrolijk. Net alleen de nederlaag van zijn team zat hem behoorlijk dwars, ook de zwakke arbitrage (Bergman en De Wilde) wond de coach behoorlijk op. ‘Fouten maken mag. Dat geldt voor spelers en ook voor referees, maar deze mannen kennen de regels niet.’ Pederson doelde hiermee in het bijzonder op het doelpunt van Trappers, dat meteen na het scoren van de 3-1, werd afgekeurd en op de vijfde treffer van Den Haag. ‘Ik heb De Wilde gevraagd waarom hij dat doelpunt van Vanschagen afkeurde. Omdat de speler van Trappers, die scoorde, in de crease stond, was zijn uitleg. Hij wist niet, dat je ook in de crease kunt scoren als je de goalie niet hindert. En Vanschagen hinderde Knudsen totaal niet.’ Ook over de geldigheid van de vijfde goal van Den Haag had Pederson de nodige twijfel. ‘Volgens mij kan er niet gescoord worden, als het doel van zijn plaats is. Bij deze referees bleek dat wel mogelijk. Onbegrijpelijk.’

De lach op het gezicht van Don Nichols na afloop was alleszeggend. ‘Zondag konden jullie lachen, vanavond was het mijn beurt’, aldus de drievoudig winnaar van de Wil van Dommelen-trofee voor de beste verdediger in de Nederlandse eredivisie. ‘Tilburg came out flat in the first period, but that’s typical Trappers on the road. That also happened when I was playing’. Toch is Nichols nog niet gerust op een goede afloop. ‘Vrijdag in Tilburg is weer een hele nieuwe wedstrijd. Zondag hebben we kunnen zien, waartoe Trappers in staat is in eigen huis. Het zal niet gemakkelijk worden, maar ik kijk er naar uit’.