DESTIL Trappers strandt in halve finale bekertoernooi

DESTIL Trappers heeft zich zaterdagavond niet weten te plaatsen voor de bekerfinale. In het beslissende derde duel verloren de Tilburgers met 5-3 van HYS The Hague. Zondagavond strijden Geleen en Nijmegen voor de andere plaats in de finale, die wordt gespeeld op woensdag 20 januari 2010 in Eindhoven.

Breekpunt in de kwalitatief niet hoogstaande wedstrijd was het afgekeurde doelpunt van DESTIL Trappers na één minuut in de tweede periode. Referee Sven Bergman, die perfect geposteerd stond achter het Haagse doel, kende in eerste instantie de treffer toe aan Tilburg, maar na overleg met zijn collega-scheidsrechter en linesmen herriep hij zijn beslissing. Na afloop wilde de arbiter, die vorig seizoen in Den Haag een goal van Lance Monych in wedstrijd vier van de finale om het landskampioenschap afkeurde, weinig kwijt over het omstreden moment. ‘De puck had de doellijn niet gepasseerd’, aldus de Belg. Op de vraag waarom hij aanvankelijk naar het midden wees, ten teken van een geldig doelpunt, bleef Bergman het antwoord schuldig.

Op dat moment leidde Tilburg met 3-2 via treffers van Daryl Bat, Ritchie van Hulten en Josh Liebenow. Mike Lalonde en Aleksander Selivanov scoorden tegen voor de regerend landskampioen. Met Josh Liebenow in de strafbank voor interference en roughing bracht Ronald Wurm de stand in evenwicht. Drie minuten voor de tweede dweil verraste Lalonde Trappers doelman Yutaka Fukufuji met een geplaatst polsschot (4-3). In de derde periode was Tilburg niet meer bij machte Den Haag pijn te doen. In de slotminuut legde Marcel Bruinsma met een droge knal de eindcijfers vast.

‘Trappers verdient een groot compliment. Ze hebben het ons bijzonder lastig gemaakt. Deze serie was een finale waardig‘, aldus Don Nichols. Voor de 30-jarige verdediger wordt het de zesde trip naar Eindhoven. ‘Na elf seizoenen in Nederland weet ik hoe belangrijk de bekerfinale is. Ik vind het geweldig om hem te spelen. Het is maar één wedstrijd en dat maakt het speciaal’. Nichols’ teamgenoot Jan Bohac genoot na het laatste fluitsignaal zichtbaar van het bereiken van de eindstrijd. ‘Vier duels tegen Tilburg in zeven dagen gaat je niet in de koude kleren zitten. Gelukkig is al het harde werken niet voor niets geweest. Nu een paar dagen rust en dan naar Bolzano’, waar HYS de Nederlandse eer verdedigt in de halve finale van de Continental Cup.

Voor Peter van Biezen en de Trappers waren de druiven extra zuur. ‘Niemand weet hoe de wedstrijd gelopen zou zijn als de afgekeurde goal niet geannuleerd zou zijn. Waar ik vooraf bang voor was, is uitgekomen. Niet de spelers op het ijs, maar de arbitrage heeft de uitkomst van dit duel bepaald. Dat voelt onrechtvaardig’. Toch putte de alternate captain nog iets positiefs uit de verloren halve finale. ‘We hebben bewezen een geduchte tegenstander voor Den Haag te kunnen zijn. Dat geeft vertrouwen voor het vervolg van de competitie’.