Het begon allemaal zo’n veertig jaar geleden met een paar terrariums op zolder. De uit de hand gelopen hobby van Michelles vader leidde eind jaren tachtig tot de oprichting van Dierenpark De Oliemeulen. “Als kind heb je niet door hoe bijzonder het is dat je opgroeit tussen allerlei exotische dieren.” Wij spreken Michelle (rechts op de foto) en haar collega Patricia (links op de foto) over het ontstaan van De Oliemeulen, hun bezoekers én natuurlijk over de dieren die je er vindt.
Een zolder vol terrariums
In het midden van de Reitse Hoevenstraat, in het westen van Tilburg, hangt op een groot bord ‘Dierenpark De Oliemeulen: het vreemdste dierenpark van Nederland’. Bij binnenkomst worden je zintuigen meteen geprikkeld. Het is er donker, mysterieus en het ruikt er vreemd. “Mijn vader werkte bij de Post, maar had een grote hobby: dieren. Op de zolder van ons huis stonden zo’n twintig à dertig terrariums met slangen, spinnen en hagedissen. Voor mij was dat heel normaal”, glimlacht Michelle. “De Oliemeulen is dus eigenlijk een uit de hand gelopen hobby.”
Passie
Voordat De Oliemeulen bestond, organiseerde Michelle’s vader tentoonstellingen met zijn dieren op allerlei locaties. Dat bleek zo’n succes, dat hij vertrouwen kreeg in een klein dierenpark. “Ik was toen een jaar of drie en heb hier dus van kleins af aan rondgehuppeld. Als kind heb je totaal niet door hoe bijzonder het is om op te groeien tussen zoveel exotische dieren. Het was ook pas toen ik ouder werd, dat ik zag hoeveel passie mijn vader voor zijn dieren heeft.”
Wil jij alvast een voorproefje? Wij gingen laatst langs bij De Oliemeulen en laten je hieronder zien welke dieren je er allemaal kunt vinden!
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Dierenpark de Oliemeulen (@dierenparkdeoliemeulen)
Iedere dag is anders
Na haar stage werd Patricia gevraagd te blijven werken voor De Oliemeulen. “Dat deed ik met alle liefde.” Als allround medewerker vult ze haar dagen met het verzorgen van de dieren, het runnen van de horeca en het tevreden houden van bezoekers. Daarnaast houdt ze zich ook bezig met de marketing en communicatie van het dierenpark. “Mijn werkdagen zijn altijd anders. Doordat we veel moeten doen in een korte tijd vliegen de dagen hier écht voorbij.”
Jaarlijks ontvangt De Oliemeulen tussen de vijftigduizend en zestigduizend bezoekers. Patricia: “Onze gasten komen veelal uit Noord-Brabant, maar we hebben ook regelmatig bezoekers uit België en Duitsland. Laatst was er zelfs iemand uit Australië.”
Spin op je hand of slang om je nek
Bij het dierenpark vind je meer dan zevenhonderd verschillende dieren. Van slangen en spinnen tot aapjes en stinkdieren; De Oliemeulen heeft ze. “Kinderen komen écht voor onze slangen- en spinnendemonstratie en dan vooral voor het moment dat ze de slang of spin zelf mogen vasthouden. Veel van hun ouders die hier dertig jaar geleden voor het laats waren, herinneren zich dat ook nog. Zo’n beest vast mogen houden, is natuurlijk ook bijzonder. Er zijn zelfs bezoekers die er twee uur voor rijden”, lacht Patricia. “Ik denk dat onze meest bijzondere dieren de Galago’s zijn én de vliegende honden. Het is leuk om te zien dat veel van onze bezoekers dol zijn op onze kameleon.”
Wensenlijst
Op de vraag welk dier nog op hun wensenlijst staat, hebben Michelle en Patricia snel antwoord. Michelle: “Een droom van mij is om een verblijf te hebben met een luiaard. Dat vind ik zulke toffe dieren.” Patricia knikt: “Een verblijf met een gilamonster lijkt me voor kinderen ook super. Ik denk dat die bij het horen van alleen de naam al fan zijn.”
Vrijwilligers
Bij De Oliemeulen lopen zo’n vijftien vrijwilligers rond. Zij hebben taken als het snijden van voer, het poetsen van verblijven en doen daarnaast allerlei andere klusjes. “Vrijwilligers krijgen bij ons veel doorgroeimogelijkheden. Zo hebben we hier een vrijwilliger die begon met het snijden van voer en nu haar eigen afdeling bijhoudt. Dat is heel mooi om te zien”, vertelt Patricia.
Hoe ziet de toekomst van Dierenpark De Oliemeulen eruit? “Mijn grootste droom is dat De Oliemeulen nog heel erg lang blijft bestaan. Mijn vader heeft zoiets moois gecreëerd, dat mag niet verloren gaan. Samen met mijn broers en zussen ga ik zijn passie voortzetten en ervoor zorgen dat De Oliemeulen een begrip blijft in Tilburg en daarbuiten.”
Meer informatie
In de kerstvakantie organiseert De Oliemeulen extra activiteiten. Zo kun je meedoen aan een toffe speurtocht en marshmallows roosteren bij een gezellig kampvuur. Ook bakken de dierenverzorgers lekkers met insecten. Denk aan koekjes met meelwormen en chocolaatjes met sprinkhanen. Proeven is vrijblijvend en hoeft dus niet! Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er bij De Oliemeulen gebeurt? Volg het dierenpark op Facebook of Instagram!