logo

Digitaal bevolkingsonderzoek borstkanker van start in Tilburg Zuid ІІ

Op 14 september 2009 start Bevolkingsonderzoek Zuid op standplaats Tilburg Zuid II het digitale bevolkingsonderzoek borstkanker. Het borstonderzoek vindt plaats in een vernieuwd en verplaatsbaar digitaal onderzoekscentrum. Deze staat vanaf 14 september tot begin december 2009 in:

• De zijstraat van de Goirkestraat, bij sporthal basisschool Lambert de Wijsstraat in Tilburg.

Waarom deelnemen?
Jaarlijks wordt bij ruim 11.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt vooral bepaald door het stadium waarin de ziekte verkeert op het moment van ontdekking. De grote verdienste van het bevolkingsonderzoek is dat borstkanker in zo'n vroeg stadium kan worden ontdekt dat een knobbeltje vaak nog niet voelbaar is. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Het onderzoek
Het borstonderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van de borsten. Bij de vrouwen die voor de eerste keer deelnemen worden twee foto's van elke borst gemaakt. Tijdens de vervolgrondes meestal één foto per borst. Dankzij de moderne apparatuur is de stralingsbelasting minimaal. Binnen twee weken ontvangt de vrouw een schriftelijke uitslag.

Van analoog naar digitaal
Sinds kort worden er in plaats van analoge, digitale foto’s gemaakt. Hiervoor zijn nieuwe mobiele onderzoeksbussen ingericht met digitaal apparatuur. Het maken van digitale borstfoto’s heeft veel voordelen. De belangrijkste is dat radiologen meer technische mogelijkheden hebben bij het bekijken en beoordelen van de borstfoto´s. Zo kunnen ze bijvoorbeeld sterker op de foto inzoomen bij verdachte plekken. Het onderzoek is gratis en wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide vrouwelijke radiodiagnostisch laboranten.

Voor wie?
Voor de cliënten verandert er nauwelijks iets. Het maken van de foto´s gaat op dezelfde manier. Ze worden, net als nu, eenmaal per twee jaar uitgenodigd voor het onderzoek als ze tussen de 50 en 75 jaar oud zijn. In 2009 zijn dat, conform de landelijke richtlijnen, de vrouwen geboren in de jaren 1934 t/m 1959. Niet alle vrouwen ontvangen op hetzelfde moment een uitnodiging. De uitnodigingen worden namelijk per straat of wijk verstuurd aan de hand van de postcode.

Succesvolle vorige ronde
Tot nu toe verliep het bevolkingsonderzoek in Tilburg Zuid ІІ succesvol. Tijdens de vorige ronde nam 81,34% van de uitgenodigde vrouwen deel aan het bevolkingsonderzoek. Dit is ruim boven het landelijk vereiste minimum van 70%. De vrouwen bij wie een afwijking op de foto werd ontdekt, zijn verder onderzocht in het ziekenhuis. Nagegaan wordt of het om borstkanker of om een onschuldige afwijking gaat. Het is belangrijk dat de uitgenodigde vrouwen deelnemen aan het bevolkingsonderzoek. Ook als ze tijdens de vorige ronde niet hebben deelgenomen of als er de vorige keer geen afwijking is gevonden. Er kunnen zich namelijk in de twee tussenliggende jaren kankercellen hebben gevormd.

Meer informatie
Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker of voor het verzetten van de afspraak kunt u terecht bij het Informatiepunt Bevolkingsonderzoek Borstkanker, T. 013 – 463 45 38 op maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur