Directeur De Rooi Pannen: ‘Zonder praktijkopgeleide mensen, geen draaiende maatschappij!’

Directeur van De Rooi Pannen Tilburg Vmbo Bart Brenders vindt dat we in onze maatschappij trotser mogen zijn op een vmbo-advies. “Leerlingen en ouders zijn geneigd om eerder voor de theoretische leerweg te kiezen, terwijl ons vmbo-aanbod vaak beter past bij het kind.” Om kennis te maken met het onderwijs dat De Rooi Pannen Tilburg Vmbo aanbiedt, organiseren ze op 7 en 9 maart aanmelddagen. Lees snel verder.

Bart baalt ervan dat het vmbo niet altijd een goed imago heeft. “Dat is mijns inziens geheel onterecht. Het mbo heeft de laatste jaren een goede inhaalslag op het hbo gemaakt, als vmbo blijven we nog wat achter. Maar we zijn heel hard bezig om ervoor te zorgen dat het vmbo de waardering krijgt die het verdient.”

Daarvan is Bart zelf letterlijk het schoolvoorbeeld. Hij begon als vmbo’er, deed daarna een mbo-opleiding en rondde uiteindelijk een hbo-opleiding af. Als gymdocent kwam hij binnen bij De Rooi Pannen en door de jaren heen groeide hij door tot directeur van de school.

‘Talent ontdekken en ontwikkelen’

De vmbo-school van De Rooi Pannen in Tilburg is kleinschalig opgezet. De school bestaat uit twee gebouwen waar totaal 950 leerlingen onderwijs volgen. Bart en de rest van zijn team doen er alles aan om te zorgen voor een inspirerende omgeving. “Het bijzondere aan deze school is dat je er heel erg veel praktijklessen krijgt. We noemen het dan ook praktijkgericht onderwijs. Dus met echte bedrijven, echte mensen en echte leermomenten. Iets minder theorie, maar vooral veel met je handen doen.”

Daarvoor heeft de school diverse praktijklokalen. Denk aan ateliers, fotostudio’s, keukens en veel meer. Deze praktijklokalen sluiten aan op de verschillende profielen die De Rooi Pannen Tilburg Vmbo aanbiedt. Namelijk: ‘Horeca, Bakkerij en Recreatie’, ‘Dienstverlening en Producten’ en ‘Media, Vormgeving en ICT’. Zo biedt de school voor een breed scala aan interesses onderwijs aan. “We zetten binnen de interesses van de leerling alles op alles om zijn of haar talenten te ontdekken en te ontwikkelen.” Dit doen ze onder andere door de aansluiting bij het bedrijfsleven te zoeken. Zo worden de leerlingen opgeleid met de trends van nu.

‘Kansengelijkheid is heel erg belangrijk’

Op de school lopen dus in totaal 950 leerlingen rond. “Wij geloven in het belang van een goede sfeer. Wij zetten dan ook in op kansengelijkheid en een persoonlijke benadering. Hiermee bieden we leerlingen de vrijheid en de ruimte om zichzelf in een veilige en inspirerende omgeving te ontwikkelen.”

Die kansengelijkheid zit in het DNA van de school. “Bij ons is iedereen gelijk. Zo zijn we een kosteloze school. Dat betekent dat wij geen bijdragen vragen voor zaken die volgens ons bij onderwijs horen. Denk aan laptops, excursies, gala’s en buitenlandreizen. Allemaal heel belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. Dat hoort er bij ons dus gewoon bij, voor iedereen en kosteloos.”

‘We leveren maatwerk’

Ieder kind is anders. Daar houden ze bij De Rooi Pannen Tilburg Vmbo dan ook rekening mee. “Uiteraard hebben we extra aandacht voor leerlingen met dyslexie, dyscalculie of een taalontwikkelingsstoornis, maar wij vinden het ook belangrijk om aandacht te hebben voor de leerling die juist net wat meer uitgedaagd moet worden. Daarom kun je bij ons ook een Diploma op Maat behalen door ze op een hoger niveau examen te laten doen voor de vakken waarin ze uitblinken.”

Kennismaken

Ben jij nieuwsgierig naar het onderwijsaanbod van De Rooi Pannen Tilburg Vmbo? En wil je meer informatie? Na twee succesvolle open dagen in november en januari, organiseren ze op 7 en 9 maart aanmelddagen. “Wil jij alvast kennismaken met de huiselijke, veilige en vertrouwde sfeer van onze opleiding en kijken of onze school iets voor je is? Dan kun je jezelf inschrijven tijdens de aanmelddagen”, sluit Bart af.