Directeur Jochem Otten over verbouwing TextielMuseum: “We hebben de ambitie om door te groeien naar honderdduizend bezoekers”

Groot nieuws in het Museumkwartier! De komende jaren gaat er namelijk veel gebeuren in het gebied. Het TextielMuseum gaat namelijk flink verbouwen! Wij spreken Jochem Otten (directeur TextielMuseum) over de ontwikkelingen. Lees snel verder.

Voor de duidelijkheid: het Museumkwartier is het gebied waar onder andere De Pont Museum, het TextielMuseum, PARK (platform for visual arts) en het Wilhelminapark liggen. Een groot deel van het gebied is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Check het volledige gebied in de plattegrond hieronder.

Over de verbouwing

De komende jaren gaat er dus flink wat gebeuren in het Museumkwartier. Onderdeel daarvan is de verbouwing van het huidige TextielMuseum. De verbouwing start in 2028 en in 2030 moet het hernieuwde museum opengaan. “Er is niet één specifieke reden om te gaan verbouwen. Sterker nog, er zijn meerdere aanleidingen. Zo is het gebouw van de TextielMuseum toe aan verduurzaming. Daarnaast hebben we natuurlijk ook inhoudelijke ambities om te groeien met het TextielMuseum, aldus Jochem. De kunstenaars en ontwerpers die bezig zijn in het TextielLab van het TextielMuseum maken steeds grotere en imposantere kunstwerken. Die prachtige werken kunnen we vaak niet meer in ons eigen museum tonen, omdat de tentoonstellingsruimtes te klein en te laag zijn. Het TextielMuseum onderscheidt zich van veel andere musea doordat het een museum in bedrijf is. We creëren in co-creatie met kunstenaars en ontwerpers, nemen uitdagende opdrachten aan en hebben een eigen label ‘by TextielMuseum’. Zo verzetten we de bakens van het vak en zijn we medeveroorzaker van de toekomst.

Daarnaast wil het TextielMuseum ook veel betekenen voor de omgeving. “Met de verbouwing gaan we ook het naastgelegen Dröge-complex (eveneens een voormalige textielfabriek) herontwikkelen. De herbestemming voor Dröge is een TextielCampus, waar alles textielinnovatie moet gaan ademen. Dit wordt een plek waar de omgeving, het bedrijfsleven, burgerinitiatieven, creatieven en onderwijs elkaar vinden en versterken.”

Voor de bezoekers

Mocht je regelmatig een bezoekje brengen aan het TextielMuseum, merk je dat het museum een meer open karakter heeft na de verbouwing. Jochem vertelt hierover. “Het belangrijkste wat de bezoekers gaan merken, is dat alles veel toegankelijker wordt”.  Jochem geeft een concreet voorbeeld: “De shop met haar bekende eigen producten komt straks vóór het kaartje, zodat elke Tilburger daar makkelijk binnen kan lopen. Het pand wordt straks veel opener en de omgeving gaat bruisen. Een plek waar altijd wat te beleven valt voor de museumbezoeker, de buurtgenoot, de student en de professional. Daarnaast bieden we ook meer ruimte voor de publiekservaring van het creatieproces. We merken dat onze bezoekers het heel erg interessant vinden om de makers bezig te zien met hun kunstwerken, dus de beleefbaarheid daarvan gaan we verbeteren. De tentoonstellingen worden spraakmakender omdat de ruimtes daar straks veel geschikter voor worden.”

Het TextielMuseum krijgt een meer open karakter

Ambities

Bij het TextielMuseum zijn ze iedere dag bezig met innoveren. Hierin speelt de verbouwing natuurlijk een grote rol. Zo spreekt Jochem de ambities van het bezoekersaantal uit. “In 2023 hadden we een recordaantal bezoekers van 78.000. Na de verbouwingen hebben we de ambitie om door te groeien naar honderdduizend bezoekers per jaar. Textiel is hot. We zien steeds meer nieuwe bezoekers die ons weten te vinden.”

Als directeur is Jochem dan ook trots op wat er allemaal staat te gebeuren.“Ik ben trots op het feit dat we extra reuring gaan creëren. Je merkt dat textiel diepgeworteld zit in het DNA van Tilburg. Textiel ontwikkelt zich snel en dat doet de stad ook.”

“Museumkwartier”

Het TextielMuseum is onderdeel van het Museumkwartier. “We zijn volop bezig om meer naamsbekendheid voor het Museumkwartier te creëren. We willen dat het een plek wordt waar kunstliefhebbers, omwonenden, makers, studenten, partners en geïnteresseerden samenkomen. De musea (De Pont, TextielMuseum en Park) zijn natuurlijk een verbindende factor in de stad. Daarnaast willen we met het Museumkwartier meer verbinding met het centrum maken. Net als de Spoorzone en Piushaven hoort het Museumkwartier bij de binnenstad. Vroeger liep er een tram van Centraal Station, via het Wilhelminapark en de Goirkestraat richting Waalwijk. Wat zou het prachtig zijn wanneer die lijn eigentijds nieuw leven ingeblazen zou worden. Zo zou je gemakkelijk een rondje musea kunnen doen. Hij hoeft voor mij niet door te rijden naar Waalwijk hoor, zegt Jochem lachend.

In het Museumkwartier raak je straks niet uitgekeken met hopelijk ook bijzondere kunst in de openbare ruimte, een gezellig Wilhelminapark, aantrekkelijke horeca in de directe omgeving en wandelroutes die de verbinding leggen tussen centrum, het Museumkwartier en de musea onderling.”

Video

Het TextielMuseum heeft een handige video gemaakt waarin alles staat wat jij moet weten over de toekomstplannen. Deze video zie je hieronder.

Meer informatie

Ben je benieuwd naar de doorontwikkeling van het TextielMuseum? Op deze website van het TextielMuseum vind je er alles over. Wil je helemaal niks missen van het TextielMuseum? Blijf dan op de hoogte en volg ze op Facebook en Instagram!