Dit verandert er vanaf 1 juli in het ophalen van afval

Je hebt er misschien wel van gehoord: er gaat iets veranderen in het ophalen van afval in Tilburg. Vanaf 1 juli moeten meer verschillende materialen gesorteerd worden in de duo-container en wordt deze vanaf dat moment niet eens per week, maar eens per twee weken geleegd.

Vanaf 1 juli is het sorteren van verpakkingen van metaal, plastic en drankkartons in de duo-container verplicht (in het oranje gedeelte van je container). Hierdoor ontstaat er minder restafval en dat is dus beter voor het milieu. Om het afval goed te kunnen recyclen komt de gemeente dus met deze nieuwe sorteermethode. De afkorting voor dit afval is trouwens PMD, op dit moment bestaat het restafval voor veertig procent uit plastic, metaal en drankkartons.

Container wordt minder vaak opgehaald

Door de nieuwe sorteerregeling wordt de duocontainer restafval/GFT wordt niet meer iedere week, maar elke twee weken geleegd. Door de scheiding van PMD is er minder restafval, waardoor elke week ophalen van deze container niet meer nodig is. Mocht je bang zijn dat je container snel overvol raakt door de nieuwe regeling? Dan kun je – als je met minimaal vier gezinsleden bent – een extra PMD- of GFT-container aanvragen.

Kort samengevat

  • De grijs/groene duocontainer restafval en GFT/etensresten wordt vanaf 1 juli nog maar 1x per 2 weken geleegd
  • De blauw/oranje duocontainer papier/PMD blijft 1x per 2 weken geleegd worden
  • Je zet de ene week je duocontainer restafval/GFT buiten en de andere week (op dezelfde dag) de duocontainer papier/PMD
  • Veel ophaaldagen veranderen. Kijk dus goed naar de nieuwe afvalkalender.
  • De afvalkalender kun je bekijken en eventueel printen via mijnafvalwijzer.nl
  • Je kunt de afvalkalender ook terugvinden op de gratis Afvalwijzer-app. Zoek op ‘Afvalwijzer’ in de app-winkel van je smartphone. Download de app en je krijgt automatisch een herinnering wanneer je welke container buiten moet zetten.

Meer informatie vind je op de website van de gemeente: www.tilburg.nl/afval