Nieuws

nationale museumweek
Let op! Dit artikel is al 1707 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Dit is er te doen tijdens de nationale museumweek in Tilburg

Deze week kunnen kunst en cultuurliefhebbers hun hart ophalen: de Nationale Museumweek is begonnen. De hele week staan de Nederlandse musea in de schijnwerpers. Aangezien Tilburg een aantal prachtige musea binnen haar stadsgrenzen heeft liggen, is hier ook van alles te doen. 

Tot en met 9 april 2017 organiseren de verschillende musea allerlei activiteiten die het bezoeken meer dan waard zijn. Ze lichten tijdens de Nationale Museumweek de pronkstukken van het desbetreffende museum uit. In totaal zijn dat er in Nederland zo’n vierhonderd.

Natuurmuseum Brabant

Het pronkstuk van Natuurmuseum Brabant aan de Tilburgse Spoorlaan is uiteraard het gigantische skelet van een potvis. Deze potvis spoelde in 1995 aan in Scheveningen. Het skelet is ruim 1000 kilo zwaar er vijftien meter lang. Ook tijdens de museumweek kun je in het Natuurmuseum op ontdekkingstocht door de natuur. Er zijn verschillende tentoonstellingen voor jong en oud, je kunt fossielen bewonderen en neanderthalers ontmoeten.

M2021 Natuurmuseum Brabant

Museum de Pont

Het museum voor hedendaagse kunst heeft een schilderij van Jan Andriesse uitgekozen als pronkstuk. Net als Mondriaan schilderde Jan Andriesse met intellectuele afstandelijkheid. Uiteraard kun je tijdens de museumweek ook de rest van de collectie van het museum bekijken. De Pont heeft een collectie van ruim 600 werken van zo’n 75 kunstenaars waaronder Marlene Dumas, Anish Kapoor, Thomas Schütte en Bill Viola. Gratis tip van de redactie: omdat De Pont dit jaar 25 jaar bestaat, kun je op donderdagavond het museum gratis bezoeken. En aangezien ze bij De Pont echt feest vieren, hebben ze besloten om de entree op zaterdag 8 en zondag 9 april gratis te maken. Er zijn naast de tentoonstellingen verschillende dansvoorstellingen. Check snel het volledige programma.

M7257 De Pont Tilburg_kl

Het TextielMuseum

Het museum dat onlangs is genomineerd voor een toonaangevende museumprijs, heeft tijdens de museumweek een werk van Heringa en Van Kalsbeek als pronkstuk. De prachtige op vlindervleugels lijkende vormen zijn in canvas gelaserd. Het driedimensionale kunstwerk is tijdens de Nationale Museumweek in het TextielMuseum te bewonderen. Verder kun je natuurlijk genieten van inspirerende tentoonstellingen op het gebied van design, kunst en erfgoed. Dagelijks zijn er gratis mini-rondleidingen en kinderen kunnen meedoen aan een gratis inloopworkshop. Bekijk snel het volledige programma tijdens de museumweek.

M2020 Textielmuseum-kl

Stadsmuseum Tilburg in FabLab013

Op zaterdag 8 en zondag 9 april toont Stadsmuseum Tilburg maar liefst 220 VOLT-voorwerpen in de voormalige fabriek waar nu FabLab013 is gevestigd. Deze tentoonstelling is vooral heel erg interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in elektrotechniek of herinneringen willen ophalen aan de VOLT. Oud-medewerkers zijn aanwezig om verhalen te delen en er zijn voortdurend workshops en demonstraties.

volt-tilburg

Reageer op dit bericht