Dit is er te doen tijdens de Nationale Museumweek in Tilburg

Nationale Museumweek

Tijdens de Nationale Museumweek staan de Nederlandse musea een week lang in de schijnwerpers. Ook verschillende Tilburgse musea doen dit jaar weer mee met deze culturele week. Van 16 tot en met 24 april 2016 zijn er daarom speciale activiteiten georganiseerd. 

Foto: TexielMuseum

Veel mensen kennen de Nationale Museumweek misschien nog niet zo goed. De naam Museumweekend klinkt misschien bekender in de oren, tot vorig jaar de naam van het de Nationale Museumweek. Sinds vorig jaar is dit concept veranderd: de musea worden nu negen dagen lang in het zonnetje gezet.

Het thema tijdens deze week is ‘ons echte goud’. Nederland telt namelijk vele prachtige museumcollecties die betrekking hebben op geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Elk museum, elke collectie toont ons een deel van een geweldig rijkdom, ons echte goud.

Het TextielMuseum

Het TextielMuseum presenteert tijdens de Nationale Museumweek haar ‘echte goud’ door bezoekers de mogelijkheid te geven tot een kijkje achter de schermen. Zo staan er in de weekenden extra rondleidingen op het programma en kun je deelnemen aan creatieve workshops. Altijd al een kijkje willen nemen in het TextielLab? Aanmelden voor de rondleidingen kan via rondleiding@textielmuseum.nl.

De Pont museum

De Pont museum organiseert tijdens deze week bijzondere activiteiten. Je kunt hier deelnemen aan een hoorspel voor de hele familie, kijken naar een dansvoorstelling, een lezing van Jurriaan Benschop bijwonen en luisteren naar een boekpresentatie van Linda Arts. Alle activiteiten zijn gratis voor museumbezoekers.

Natuurmuseum Brabant

Ook in Natuurmuseum Brabant worden er volop activiteiten georganiseerd. Kinderen kunnen met 50% korting naar binnen en kunnen deelnemen aan de workshop Oertijdlab; onder begeleiding mogen kinderen dan zelf fossielen uit mergel peuteren. Maar ook voor volwassenen is er wat leuks te doen, zij kunnen namelijk de gloednieuwe tentoonstelling Dieren van Jeroen Bosch bezichtigen.

Stadsmuseum Tilburg

Stadsmuseum Tilburg laat oude tijden herleven. Honderd jaar geleden werd de eerste aankoop van de collectie gedaan en het museum viert dat door twaalf objecten uit die collectie te tonen. Maar niet in het museum zelf, maar op verrassende locaties in de stad. Waaronder in Natuurmuseum Brabant.

Het is een unieke kans om deze objecten op Tilburgse locaties te bekijken. De ‘bezoeker’ die ze alle twaalf opzoekt, kan zijn of haar kennis testen. Bij elk museumobject is een vraag te vinden; degene die alle vragen over de collectie correct weet te beantwoorden, maakt kans op een prijs. Dus ga op zoek!