Dit komt kijken bij het regelen van een uitvaart in Tilburg

uitvaart in tilburg

Bij een overlijden moet je ontzettend veel regelen. Een onderdeel hiervan is het regelen van de uitvaart. Voor het overlijden moet je hier al mee bezig zijn, het is namelijk verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Zodoende wordt een gedeelte van de uitvaart betaald door de verzekering. Hier kun je alle verschillende uitvaartverzekeringen vergelijken zodat jij degene kunt kiezen die het beste bij jouw wensen en budget past. Hieronder vind je drie aspecten die aan bod komen bij het regelen van een uitvaart.

Verklaring van overlijden

Als iemand is overleden moet je de huisarts bellen. Hij of zij zal langs komen om een verklaring van overlijden af te geven. Als het persoon is overleden in het ziekenhuis dan zal een arts dit uitvoeren. Hierna zal er aangifte gedaan moeten worden bij de gemeente. De ambtenaar van de burgerlijke stand zal je een uittreksel geven van de akte van overlijden. Hiervan zul je meerdere kopieën moeten maken, aangezien veel instanties hierom zullen vragen. Geef de originele akte niet weg, alleen de kopieën. De aangifte van overlijden wordt overigens vaak gedaan door de uitvaartondernemen. Hij of zij zal tevens toestemming vragen om de overledene te laten begraven of cremeren. Hiervoor heeft de uitvaartverzorger de verklaring van overlijden nodig.

Uitvaartverzorger kiezen

Een ander onderdeel van het regelen van een uitvaart is het kiezen van de uitvaartverzorger. Je zou iemand kunnen kiezen die aangesloten is bij het Keurmerk Uitvaart, maar dit hoeft niet beslist. Een uitvaart kost natuurlijk veel geld, dus je kunt zelf ook bepaalde zaken proberen te regelen zodat het minder kost. In Tilburg zijn veel uitvaartverzorgers. Denk bijvoorbeeld aan Van Eerden Uitvaarten, Frank Vandendries Uitvaartbegeleiding en Monuta Tom van Dijk. Genoeg keuze dus in Tilburg, het is dan ook verstandig om goed na te denken over de uitvaartverzorger.

Begraven of cremeren?

Een grote factor in het regelen van een uitvaart is of de overledene begraven wilde worden of juist gecremeerd wilde worden. In de stad Tilburg zijn veel begraafplaatsen, zoals Begraafplaats Heike, Begraafplaats Vredehof en RK Begraafplaats Hasselt. Als de overledene gecremeerd wilde worden dan kan dit ook gedaan worden in Tilburg, hier staat namelijk Crematorium Tilburg. Na de crematie kan het as verstrooid worden in het Afscheidspark wat bij het crematorium ligt. Het as kan ook verstrooid worden op het strooiveldje in Gedenkbos De Spinder. Natuurlijk mag je ook kiezen om het as op een andere plek te verstrooien.