Dit zijn de winnaars van het Zuidelijk Film Festival 2022

winnaars zuidelijk film festival

Afgelopen weekend vond Het Zuidelijk Film Festival 2022 plaats bij Filmtheater Cinecitta in Tilburg. Het festival richt zich op korte films van filmmakers uit Brabant, Limburg, Zeeland en Vlaanderen. Inmiddels zijn de prijswinnaars bekend. Lees snel verder. 

Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie

De jury bestond dit jaar uit actrice Christanne de Bruijn en regisseur/scenarist Willem Bosch. Filmmakers uit Vlaanderen waren dit jaar de grote winnaars.

Juryprijzen

De prijs voor Beste Film ging dit jaar naar de film Howling van Laura Van Haecke. De film vertelt het verhaal van de negenjarige Bo, die blij is dat ze eindelijk tijd met haar vader kan doorbrengen. Wanneer haar vader echter niet komt opdagen, is Bo op zichzelf aangewezen en leert ze om onafhankelijker te worden.

De Talent Award, een prijs voor een veelbelovende maker, ging naar regisseur Thomas Deknop met zijn film Binge Loving. Een sfeervolle en eigenzinnige film over een privédetective uit Brussel die uit zijn comfortzone wordt gehaald wanneer zijn opdrachtgever zich met zijn werk bemoeit.

Publieksprijs

Bezoekers van het festival konden ook stemmen op hun favoriete film. Beau Monde van regisseur Hans Vannetelbosch werd als favoriet gekozen en won de Publieksprijs. De film is een mozaïekvertelling in een toprestaurant, waar het keukenpersoneel en de gasten worden gevolgd. Naarmate de avond vordert, ontdekt de kijker dieperliggende conflicten en de schrijnende aard van sommige personages. De ware aard van deze ‘Beau Monde’ komt aan de oppervlakte drijven.

Cinesud Zuidelijke Film Pitch

In samenwerking met CineSud vond er op vrijdag 13 mei ook een pitchwedstrijd plaats, waarbij filmakers een plan voor een filmproject konden pitchen aan een professionele vakjury. Regisseur Veerle de Wilde won met haar filmplan Ultraviolet de wedstrijd. Zij krijgt € 2000,- productiebudget vanuit CineSud om het plan mede te realiseren.