Documentaire over Peerke Donders in première

In de Tilburgse bioscoop Cinecitta ging op vrijdag de documentaire ’Peerke Donders, zijn leven, zijn brieven’ in première. De film geeft weer hoe de Tilburgse missionaris zich inzette voor de medemens en hoeveel hij nog steeds voor veel  van deze mensen betekent.

Paus Johannes Paulus II verklaarde Petrus (Peerke) Donders in 1982 zalig. Donders werd in oktober 1809 geboren in Tilburg en stierf in Suriname in 1887.

De film is geproduceerd door Lout Donders, een familielid van de pater, en Jeroen Veldkamp. Ellen van Kempen tekende voor de regie. Rode draad in de film zijn de brieven die Peerke Donders vanuit Suriname naar huis schreef. Aan de hand van bestaande biografieën en de brieven hebben wij ons verhaal over hem geschreven en verfilmd, zegt Lout Donders. Voor de film zijn opnames gemaakt in Nederland en Suriname.

De missionaris woonde vanaf zijn 31e jaar in Suriname waar hij met en voor de melaatsen onder de bevolking leefde. Op 27 oktober is het tweehonderd jaar geleden dat Peerke Donders in Tilburg werd geboren.

’Peerke Donders, zijn leven, zijn brieven’ is tot en met 25 oktober te zien in bioscoop Cinecitta in Tilburg. Half november gaat de documentaire ook in Suriname in première. Daarna wordt de film op tv uitgezonden door Omroep Brabant en de KRO.

Peerke Donders