Documentaire ‘Positief getest’ – over het ETZ in coronacrisis – in première bij Euroscoop Tilburg

Positief getest

Op startte op 27 februari startte de coronacrisis in Nederland met de eerst bewezen patiënt in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg. Hierover werd een 45 minuten durende documentaire gemaakt, genaamd Positief getest, die op dinsdag 1 september in première gaat. Dat gebeurt om in bioscoop Euroscoop in Tilburg. De documentaire wordt gelijktijdig door Omroep Brabant uitgezonden.

‘Positief getest’ werd in opdracht van het ETZ, in samenwerking met Omroep Brabant, gemaakt door GIG creative film production. Betrokkenen blikken terug op de eerste crisisfase en kijken vooruit. De première in Euroscoop is alleen voor genodigden, maar: Omroep Brabant zendt de documentaire deze avond ook op televisie uit.

Het beroemde briefje

De coronacrisis begon op 27 februari met het beroemde briefje van minister Bruins, die live op tv bekendmaakte dat de eerst bewezen coronapatiënt in het ETZ in Tilburg was opgenomen. Het was het begin van een intense periode die eind maart uitmondde in een crisis met een piek op de intensive cares van alle Brabantse ziekenhuizen. Hierdoor zijn circa achthonderd patiënten uit Brabantse ziekenhuizen overgeplaatst naar ziekenhuizen elders in Nederland en in Duitsland.

Medewerkers

De documentaire is een ode aan de medewerkers van het ETZ, die in deze documentaire hun verhaal doen. Dat laat zien wat er allemaal in het ziekenhuis gebeurde tijdens deze bijzondere tijd. De verpleegkundige op de corona-afdeling, de schoonmaker op de intensive care en de medewerker op de afdeling inkoop die het ziekenhuis hielp aan voldoende beschermingsmiddelen.

Maar ook de zorgmanager die betrokken was bij de uitplaatsingen van patiënten naar andere ziekenhuizen en de medewerkers van de afdeling communicatie die zorgden dat patiënten, bezoekers en medewerkers op tijd de juiste informatie kregen. Samen zorgden ze ervoor dat het ETZ die grote hoeveelheid patiënten de best mogelijke zorg bleef geven.

‘Helden van de zorg’

Met de documentaire wil het ETZ hun eigen ‘helden van de zorg’ ook de mogelijkheid bieden om een compleet beeld te krijgen van de bijzondere tijd waarin zij hun werk gedaan hebben. Bart Berden, voorzitter van de raad van bestuur: “Vaak hebben mensen op hun eigen paar vierkante meters bikkelhard gewerkt, zonder tijd om zich om iets anders te bekommeren. Met deze documentaire maken we hun beeld van deze maanden breder, en we hopen dat dat ook helpt bij de verwerking van alles wat ze hebben gedaan en meegemaakt.”

Uitzending

Live vanuit Euroscoop doet Omroep Brabant op 1 september vanaf 19.30 uur verslag van de 45 minuten durende première in de bioscoop, en zendt ‘Positief getest’ uit. Na afloop is de documentaire te bekijken via www.etz.nl/positiefgetest en via de site van Omroep Brabant.