Doe mee en stem op je favoriete archiefstuk!

Doe mee en stem op je favoriete archiefstuk!

Regionaal Archief Tilburg start voorverkiezing voor ‘Stuk van het Jaar’
 
Tilburg- Regionaal Archief Tilburg start op 1 augustus 2013 een verkiezing voor het mooiste of meest bijzondere archiefstuk uit de collectie. Tijdens de maand augustus kan iedereen stemmen via de Facebook-pagina van het archief. Dit gebeurt in aanloop naar de landelijke online verkiezing ‘Stuk van het Jaar’, in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis. Landelijk doen hieraan ruim dertig archieven mee.

Favoriete archiefstuk
Medewerkers en vrijwilligers van het archief droegen hun favoriete stuk aan voor de voorverkiezing. Daaruit kwam een keuze van tien stukken waarop in augustus gestemd kan worden. Een Middeleeuwse akte bekend als ‘de sjoelbak’, de muurkanten uit de jaren ‘80, een film uit het Maria Gorettihuis, een aandoenlijke foto van ‘Onnozele kinderen’, een brief over een lijk in de boterhal en nog veel meer passeert in de maand augustus de revue. Deze voorverkiezing duurt van 1 tot en met 31 augustus 2013. Om de paar dagen komt er een nieuw stuk op het weblog en de Facebookpagina en kan er ‘geliked’ worden. Eind augustus gaat het winnende archiefstuk, het stuk met de meeste ‘likes’, door naar de landelijke verkiezing in oktober. Het prijkt dan naast vele andere historische juweeltjes tijdens de Maand van de Geschiedenis op www.onsdna.nl, de site van de gezamenlijke archiefinstellingen Nederland.

Maand van de Geschiedenis
Alle deelnemende archieven presenteren vanaf 1 oktober 2013 hun ‘Stuk van het Jaar’ op www.onsdna.nl/stukvanhetjaar. Archieven laten door deze verkiezingsactie zien welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken zich in hun depots bevinden. De hele maand oktober kan het publiek stemmen op hun favoriete archiefstuk. Bij de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar, het ‘Stuk van het Jaar’, op ludieke wijze bekendgemaakt.

De  landelijke publieksactiviteit ‘Stuk van het Jaar’ is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland), Regionaal Archief Tilburg, Bedrijfshistorie Rabobank, Gemeentearchief Gemert-Bakel, BHIC en partners. Via de Facebookpagina van ‘Stuk van het Jaar’ kunnen belangstellenden de verkiezing van alle deelnemers volgen.

De verkiezing verloppt via de facebook en de website van het regionaalarchief