Download het programma van Tilburg 200 jaar (zaterdag 18 april)

Handige links:
Klik hier om de foto's van de Opening van Tilburg 2009 te bekijken >>>>

Klik hier voor een overzicht van de activiteiten en tijden >>>

Klik hier om het programma in WORD te downloaden >>>
(handig om uit te printen)

Kijk live mee op de webcam Heuvel

Download de plattegrond van het festivalterrein

18 april: Tilburg viert haar verjaardag!

De dag dat Tilburg precies 200 jaar stad is, wordt uitgebreid gevierd! Op zaterdag 18 april, de dag dat Tilburg ook écht jarig is, bruist de binnenstad van de activiteiten. Prachtige theatervoorstellingen, muzikale optochten, fantastische parades en een geweldig kinderfestijn vullen het hart van Tilburg, om te eindigen met een waanzinnig slotspektakel. Tilburg overtreft zichzelf met het unieke theaterprogramma vol Europese en zelfs wereldberoemde acts en heeft bovendien de Nederlandse primeur van enkele van deze voorstellingen.


Speelgoed, pin ups en botsauto's

Vanaf 14.00 uur zal de binnenstad van Tilburg zijn omgetoverd tot één groot openluchttheater.
Op verschillende plekken is straattheater en trekken er muzikanten door de stad. Overal kom je de meest bizarre  personages tegen. Zoals 'monsieur Culbuto', een tot levend speelgoed omgebouwde man die door de straten rolt, wachtend tot het publiek met hem wil spelen. Drie pins-ups van formaat die met gemak maatje XXL halen,  paraderen verleidelijk door de straten met maar één doel voor ogen: het verleiden van het publiek. Tilburg is geen Tilburg zonder kermisattracties: daarom 'bots' je die dag ook tegen levensgrote botsauto´s aan als je niet oppast. De levensgrote botsauto´s van Racebob wijken namelijk graag af van gebaande paden!

Muziek, Musique & Music
Geen feest zonder muziek, en dat nemen we 18 april heel letterlijk. De hele dag zullen de meest uiteenlopende muziekvormen en soorten uit alle windstreken voorbij komen. Van parmantig marcherende kapellen, tot het mobiele radiostation van Radio Barkas dat de hele dag langs de terrassen zal rijden met vintage achtergrondmuziek. 

Podia
Ook bij de Tilburgse poppodia en theaters is er een doorlopend programma waar een indrukwekkende lijst artiesten langs zal komen. Zo zal niemand minder dan Raul Midon met zijn flamenco, jazzachtige gitaarspel zijn soulnummers vertolken in 013.  

De Nieuwe Vorst goes retro! Vergeet hier dan ook vooral niet 's middags danslessen te nemen. Dan kun  je 's avonds los  gaan op het grote jaren '50 dansfeest waar Radio Modern en een waanzinnige live band voor de muzikale aankleding zullen zorgen. In Paradox treedt de band met de toepasselijke naam 'Tilbo200' op, een groep bestaande uit Tilburgse, Eindhovense & Bossche muziekcoryfeeën.

Midi is het toneel van entertainer pur sang Ramón Hopman, die samen met zijn vrouw een humoristisch en ludiek feestje zal maken van de 200e verjaardag van de stad.  Mis ook niet de onzinnige dialogen, wervelende dansshow en de toekomstige blik op het Tilburg van vandaag, de doorlopende voorstelling die MIDI in samenwerking met de studenten van het ROC en Fontys presenteert.

Virtuoze gitaarsolo's en authentieke doedelzakklanken
Drie befaamde bands gaan de strijd aan met drumfanfares en de Dutch Pipes and Drums uit Tilburg.
Om 14.00 trapt André Manuel en de Ketterse fanfare af. Vlak voor het einde van het concert gaat 'Dutch Pipes and Drums' zich ermee bemoeien: dat wordt ongetwijfeld een opzienbarende  kakofonie! 'Dutch Pipes and Drums' gaan vrolijk door terwijl 'Roosbeef' zich voorbereidt op haar battle met de band 'Prinses Juliana'.

Popband 'Gem' en drumfanfare 'Volt' sluiten deze indrukwekkende muzikale strijd in stijl af.
Een opzienbarende clash waar Nederlands- en Engelstalige pop en rock gaat botsen met doedelzakklanken, spetterende trompetten en mooie drumroffels!

Amusement voor jong en oud
Het Pieter Vreedeplein is 18 april het eigendom van de jeugd. Dirk Scheele brengt liedjes van Dikkie Dik en zal met zijn aandoenlijke show de allerkleinsten vermaken. Poppenspeler Lejo  (bekend van Sesamstraat) tovert met zijn handen wel heel vreemde wezens tevoorschijn. In no time veranderen  twee witte balletjes en een stipje zwart in fladderende vogels of een zwevende inktvis. Als klap op de vuurpijl neemt Nol Havens met VOF de Kunst  alle kinderen mee naar hun eigen muzikale pretpark.

De hele middag en avond, non-stop vermaak
De middag vloeit naadloos over in de vooravond, wanneer de non stop- stop parade van artiesten verder zal gaan. Pas goed op je spullen, want de mannen van 'Irrwisch' klimmen op balkons en ruilen zonder gene alle bezittingen van het publiek. Als je je eigendommen weer veilig terug hebt, volg dan de swingende optocht van 'Compagnie with Balls' waarbij een gracieus bewegende dame op een enorme bal zich laat vergezellen door een gigantische poppenman.


Nederlandse primeur:  de zwevende silhouetten van Glissendo!
Zodra de avond valt,zweeft 'Fanfare Le Snob 'van Glissendo Tilburg binnen. Zwarte silhouetten maken prachtige muziek, gebruik makend van de meest opmerkelijke instrumenten.  Een act die zelf de meest verwende openluchttheater bezoeker zal verbazen.

Spetterende finale
’s avonds, na een dag vol vermaak, stromen  diverse acts naar de Heuvel om zich nog eenmaal te presenteren aan het publiek. Daar vindt de finale plaats, vol licht, geluid, vuurwerk en adembenemende speciale effecten.

Tilburg is er als eerste in geslaagd de unieke combinatie van Les Commandos Percu samen met Transe-Express deze zinderende finale voor hun rekening te laten nemen.  Laatstgenoemde wereldberoemde groep, geeft letterlijk een 'hoogstaand' concert!

De artiesten van Les Commandos Percu zijn als geen ander in staat het publiek op te zwepen. Slagwerk, vuurwerk, lawaai, stilte, je komt oren en ogen tekort.
Het gehele spektakel staat letterlijk op 'eenzame hoogte'!

Uiteraard zal, zoals het een écht verjaardagsfeestje betaamt, een spetterend vuurwerk de lucht oplichten boven Tilburg .

Iedereen zal het weten: Tilburg is jarig!

Wil je nóg niet naar huis?
Geen probleem, de Heuvel wordt vervolgens tot 23.30 uur de speelplek van een top DJ die met muzikale en visuele effecten de feestelijke stemming van het publiek nog  even vast zal houden. Vervolgens is de Tilburgse horeca tot in de kleine uurtjes geopend om het verjaardagsfeest verder te vieren.

.