Drie basisscholen in Tilburg openen Schoolplein14

Schoolplein14

Drie basisscholen in Tilburg openen in drie dagen tijd een Schoolplein14. Het gaat om basisschool St Hubertus (woensdag 13 juli), Jenaplan basisschool Jeanne d’Arc (donderdag 14 juli) en basisschool Klinkers (vrijdag 15 juli).

Met het project Schoolplein14 wil de Cruyff Foundation kinderen ook tijdens en na schooltijd uitdagen om samen meer te sporten en te spelen. Uit onderzoek blijkt dat sport en spel net zo belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind als leren lezen en schrijven. Met deze drie komt het aantal Schoolplein14 speelplaatsen in Tilburg op zeven.

De eerste sportieve opening is op woensdag 13 juli om 8.45 uur op de St. Hubertusschool aan de Jagerslaan. De Tilburgse balkunstenaar Nelson de Kok zal daarbij zorgen voor een spectaculaire act. Donderdagmiddag 14 juli is het de beurt aan Jenaplan basisschool Jeanne d’Arc aan de Le Bourgetstraat. Daar begint de opening om 13.00 uur met een warming-up. Diederick Hagemeijer, de aanvoerder van ijshockeyclub Tilburg Trappers en international, heeft hier een actieve rol in. Vrijdag 15 juli opent basisschool Klinkers aan de Woerdenstraat om 09.00 uur het derde plein van deze week. Hier zal hardloper Greg van Hest, in 2000 deelnemer aan de Olympische marathon van Sydney, de sportieve opening mee verzorgen.

Schoolplein14

Op de schoolpleinen zijn lijnen en kleurvakken (coatings) aangebracht. Deze coatings dagen de leerlingen uit om samen meer te sporten en te spelen. Ook hebben de scholen een sportpakket en spellenhandboek ontvangen om actief met de leerlingen aan de slag te gaan op hun Schoolplein14. Naast het stimuleren van het samen sporten en spelen biedt Schoolplein14 leerkrachten structuur en overzicht op het schoolplein, laat het ook minder sportieve kinderen bewegen, stimuleert het de creativiteit van kinderen om vooral zelf spelletjes te bedenken en vermindert het ‘opstootjes’ op het schoolplein.

Samenwerkingsverband

In Tilburg is er een bijzonder samenwerkingsverband tussen de Cruyff Foundation en FEHT for Life om voor de zomer van 2017 in Tilburg en omgeving op minimaal dertien scholen een Schoolplein14 te realiseren onder de naam Schoolplein14 voor 013. Op dit moment zijn er in acht maanden al vijf scholen van een Schoolplein14 voorzien.

Verantwoordelijkheid

De leerlingen en de school hebben zelf, door middel van het startpakket, gekozen voor de coatings op hun schoolplein. De leerlingen beslissen mee zodat ook zij verantwoordelijkheid voelen voor het vernieuwde schoolplein. Dit doen zij door medeleerlingen te interviewen en te onderzoeken welke sporten zij graag op het schoolplein willen doen. Meer informatie over dit initiatief vind je op de website van Schoolplein14

Over Schoolplein14 voor 013

Schoolplein14 voor 013 is een samenwerkingsverband tussen de Cruyff Foundation en FEHT for Life. Samen met stichting Xpect Primair, de gemeente Tilburg, Fontys Economische Hogeschool Tilburg en ROC Sport en Bewegen Tilburg is het doel om voor de zomer van 2017 meer dan dertien scholen van een Schoolplein14 te voorzien in Tilburg en directe omgeving. Rabobank, Interpolis en het Tivolifonds dragen als maatschappelijke partners hun steentje bij aan dit project.

Nelson de Kok

Bekijk hieronder een filmpje van de Tilburgse balkunstenaar Nelson de Kok. Hij opent woensdag 13 juli om 8.45 uur op de St. Hubertusschool aan de Jagerslaan een schoolplein14.