Duik met ons in de MeiMarkt: van kleine Kruikenmarkt tot groots Tilburgs evenement!

Dit weekend vindt de grootste nachtelijke markt weer plaats in ons mooie Tilburg! De MeiMarkt is een bekend fenomeen en er komen zo’n 110.000 mensen op af. Dit jaar is het de 42e editie van het evenement en wij doken even de geschiedenis in, spraken kraamhoudster alsmede vrijwilliger Kim de Brouwer én we gingen in gesprek met een van de oprichters, Marcel van den Hurk (78), samen met zijn dochter, Sophie van den Hurk (35), die inmiddels het stokje als voorzitter over heeft genomen. Ben je benieuwd? Lees snel verder!

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe lamp, een tof kledingstuk of een goed boek: het aanbod op de MeiMarkt is eindeloos. Je kunt er als de kippen bij zijn en naar pareltjes zoeken of juist rondstruinen met je vrienden en gekke dingen op de kop tikken. Er is voor ieder wat wils!

De geschiedenis

In Den Bosch had je in de jaren ’80 één keer per maand een vlooienmarkt, daar ging Marcel samen met zijn vrienden Wim Diemont, Thomas Leeuwenberg en Ed Maas vaker heen. “Het leek ons leuk om in Tilburg ook zo’n markt te hebben”, aldus Marcel. Toen een van de heren naar de gemeente ging met het plan, kreeg hij te horen dat de twee broers George en Roald van Delft, die dit plan ook hadden. “Met die twee klikte het meteen en toen hebben we met z’n zessen Stichting Kruikenmarkt Tilburg opgezet”, vertelt Marcel. Op 1 maart 1975 vond de eerste editie van de Kruikenmarkt plaats en het werd al snel een begrip. “De wekelijkse vlooienmarkt, compleet met rijdend podium en ongeveer twintig kramen, zorgden voor een groot publiek.”

Van de gemeente moesten de kramen op de markt ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Marcel: “Daardoor gingen wij uiteindelijk iedere week de kraam ‘Publieke Inbreng’ opzetten. Daar konden mensen hun spullen afgeven die ze wilde verkopen en aan het eind van de dag konden ze dan terugkomen om het verdiende geld of de overgebleven spullen weer op te halen. Dat was een succes!” Toen de Kruikenmarkt in 1980 vijf jaar bestond gingen de heren bijzondere markten organiseren. Er was een oude automarkt, een museummarkt én er was een markt die voor mensen was die niet ingeschreven waren bij de Kamer van Koophandel, maar toch een kraampje wilden hebben. “Dat idee sloeg erg goed aan en zo deden we de jaren erop hetzelfde. We zaten met de kramen in de Nieuwlandstraat en de winkeliers begonnen steeds meer te klagen dat wij op zaterdag voor hun zaken stonden. Zo zijn wij uiteindelijk naar de zondag verplaatst. Vanaf dat moment was het hek van de dam”, vertelt Marcel.

Om met zekerheid een kraam te bemachtigen, kwamen de kraamhouders steeds vroeger en vroeger. Met het bezetten van de kramen gold ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Een van de bestuursleden opperde dat ze veel vroeger in de ochtend moesten beginnen. Vroeger in de ochtend werd op een gegeven moment laat in de avond. Er werd om 22:00 uur op zaterdag begonnen, net zoals bij de MeiMarkt die we nu kennen.

Stichting vol familie

De achternaam Van den Hurk staat meerdere keren in het rijtje bestuursleden van de MeiMarkt Stichting. Nadat vader Van den Hurk twee jaar geleden het stokje overdroeg, staan zijn drie kinderen aan het roer. Sophie: “Ik zit in het bestuur met mijn broer Matthijs, mijn zus Judith en één niet-familielid Maarten Geerts. Die zegt soms dat hij naar een soort comedyshow zit te kijken met hoe het gekibbel en de familiedynamiek soms kan zijn. Het is heel leuk om als kind op te groeien met zoiets tofs als de MeiMarkt!”

Er werken ruim vijftig vrijwilligers mee aan de MeiMarkt. Sophie: “Vorig jaren hadden we er echt te kort. De vrijwilligers liepen rond van 19:30 tot 7:00 uur, dat is zwaar. Dit jaar zijn er nog steeds lange shifts, maar de bezetting is groter dus dat is fijn. Op de dag zelf komen er ook allerlei neefjes en nichtjes uithelpen, dat is leuk om te zien.”

Het bestuur van Stichting MeiMarkt tijdens de naborrel. (Links: Marcel, daarnaast: Sophie)

Kraamhouder én vrijwilliger

Kim de Brouwer (41) staat al sinds haar zestiende op de MeiMarkt. Samen met haar moeder begon Kim met haar kraam op de MeiMarkt en inmiddels staat ze er met haar eigen dochter van zeventien. Ieder jaar halen moeder en dochter allerlei kledingstukken uit hun kast die ze niet meer dragen. Die worden op de markt verkocht. De vriendinnen van Kim komen met alle liefde helpen achter de kraam en leggen graag wat eigen kleren erbij. “De hulp van mijn vriendinnen kan ik goed gebruiken. Doordat ik al zo lang op de MeiMarkt sta, heb ik best veel vaste klanten. Het is soms écht chaos bij mijn kraam. Dan ontstaat er gewoon ruzie om een jurk of een broek”, lacht Kim.

Vanaf dit jaar is ze ook vrijwilliger. “Ik wilde graag vrijwilliger worden omdat ik er nu al zo lang sta en ik de MeiMarkt een supertof evenement vind. De stad staat echt op zijn kop en daar houd ik van. Als ik daar dan mijn steentje aan kan bijdragen, dan doe ik dat graag.” Ze vertelde ons wat haar taken zijn als vrijwilliger: “Omdat ik zelf ook bij de Katterug sta, houd ik daar alle kramen in de gaten en ik maak ’s nachts een rondje Schrobbelèr langs de kramen. Zo verwennen we alle kraamhouders een beetje. Daarnaast moet ik op zondag zorgen dat de kramen die klaar zijn afgestempeld worden.”

Parels zoeken

Kopen jullie zelf ook wel eens wat? Sophie: “Als er tijd voor is om de markt even over te struinen, dan doe ik dat zeker. Ik heb een lamp in mijn woonkamer hangen die ik op de MeiMarkt heb gekocht, maar meestal heb ik voor het zoeken naar mooie items toch te weinig rust.”

Marcel vertelt dat hij ooit een bijzonder beeldje op de MeiMarkt kocht. “Het is een voetje met een sandaaltje.” Het voetje is uit Mahoniehout gesneden en als je hem omdraait, dan zit er onder de voet een holletje en daar zitten twee dobbelsteentjes in. “Ik ben ermee naar Tussen Kunst en Kitsch geweest, een van de kenners daar dacht dat het uit 1870 kwam en het ging volgens hem over bijzonder hout, maar hij kon het niet verder plaatsen dan ‘een speelgoedje’. Ik denk dat het iets meer moet zijn. Wat het precies voor beeldje is, wil ik nog steeds graag weten.”

Weet jij wat voor beeldje het is? Stuur dan even een mailtje!

Bijzondere momenten

Wat voor bijzondere momenten zijn jullie bijgebleven van de MeiMarkt? Sophie: “Ik weet niet of dit per sé leuk is, maar het was zeker bijzonder. We hebben, volgens mij in 2016, georganiseerd dat mensen voor €2,50 hun overgebleven spullen en afval op het Koningsplein neer konden zetten. Degene die het afval op kwam halen, was te laat én er kwamen ook nog veel meer mensen spullen afgeven dan we hadden gedacht. Zo ontstond er een soort enorme vuilnisbelt waar toen ook nog weer nieuwe mensen op af kwamen die daaruit weer gratis dingen wilden halen. Dat was een hele bende om dat in goede banen te leiden.”

Marcel: “In 2000 moest de markt afgeblazen worden omdat er noodweer op komst was. Toen kon je nog niet op je telefoon kijken wat het weer ging doen, dus wij hielden contact met Vliegbasis Gilze-Rijen en die contacteert ons met het advies om de markt af te blazen. De kramen zouden de lucht in gaan vliegen met dat weer. We hebben zo snel mogelijk iedereen laten weten dat het niet doorging en maar goed ook, want de kramen gingen inderdaad de lucht in!”

En wat zijn mooie herinneringen voor jullie? “Er is er niet één die nu naar boven komt, maar het is ieder jaar wel een genot als je rond 00:00 uur over de markt loopt, het staat er allemaal, het is druk en mensen hebben het naar hun zin, dat is wel een geluksmomentje en dan realiseer je je even dat we het toch weer allemaal mooi voor elkaar hebben”, zegt Marcel. Sophie: “Ja, op dat moment kun je eindelijk uitademen.” Marcel: “Na afloop duiken we nog altijd Café de Wijn in met alle vrijwilligers, daar zijn ook genoeg goeie herinneringen aan, met de polonaise door de Wijn. Dat is altijd heel gezellig.”

Oude garde

“Ik ben zelf bijna tachtig en die hele oude garde van tussen de zeventig en de tachtig is wel een beetje uitgedund. Vooral tijdens en na corona besloten veel mensen om niet meer op de markt te staan. Wel heb je nog Thomas Leeuwenberg, een van de oprichters, die staat er al sinds de eerste markt. 42 jaar dus. Hij heeft een antiquariaat, maar dit jaar verkoopt hij affiches omdat het op het moment wat minder gesteld is met zijn gezondheid. Hij staat altijd naast zijn zus op de markt en zijn dochters en zijn andere zus komen ook vaak meehelpen. Dat is mooi om te zien”, glimlacht Marcel.

Meer informatie

Wil je meer weten over de MeiMarkt? Lees dan dit artikel waar we alle belangrijke info op een rijtje hebben gezet!