logo

Duizenden bezoekers Peerke Donders Paviljoen

In de eerste maand van het Peerke Donders Paviljoen hebben bijna 3.000 bezoekers het museum voor naastenliefde bezocht. Op 27 oktober 2009, op Peerkes tweehonderdste geboortedag, werd het paviljoen geopend.

Ronald Peeters, hoofd Stadsmuseum Tilburg, is zeer tevreden over het enthousiasme van het publiek: “Veel bezoekers zijn verrast door de eigentijdse aanpak van het thema naastenliefde dat als een rode draad door het verhaal van Peerke Donders loopt. Zij zijn ook enthousiast over de moderne vormgeving en de ligging van het gebouw. Alleen dat is al een bezoek waard. Niet alleen het gebouw en de inrichting raken de bezoeker, maar ook het feit dat het bezoek gecombineerd kan worden met het bezichtigen van de kruisweg, de kapel en het geboortehuisje en natuurlijk het drinken van een kopje koffie in de vernieuwde horecagelegenheid. Ik ben heel tevreden dat dit onderdeel van het Stadsmuseum in zo´n korte tijd al zo´n succes is gebleken.”


‘Ik ben er één van Donders’

Opvallend is het grote aantal bezoekers met de achternaam Donders. Sommigen hebben zelf uitgezocht dat zij verre familie zijn van Peerke. In 2007 verscheen een nieuwe uitgave van het boek ‘Het Tilburgse geslacht Donders’. Ook zijn er websites met stambomen, waarin de genealogie van Peerke Donders is uitgewerkt.

‘Ons Peerke’
Ongeveer tachtig procent van de bezoekers komt uit Tilburg of heeft een band met Tilburg. Maar er is ook veel interesse vanuit katholieke groepen, koren, religieuze jongerengroepen en geestelijken. Paters, broeders, zusters en zelfs boeddhistische monniken bezochten al het paviljoen. Mensen vinden er steun, worden geraakt, zijn nieuwsgierig naar ‘ons Peerke’ en merken dat er naast die bekende Peerke nog vele andere ‘Gouden Peerkes’ zijn.

Peerke Donders Paviljoen
Pater Dondersstraat 20, 5011 VG Tilburg
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Entree: € 2 per persoon, kinderen t/m 12 jaar vrij toegang

Meer informatie op www.peerkedonders.nl