Duurzaamheid van Tilburg groeit met 4 procent

Tilburg scoort ten opzichte van 2010 vier procent beter op het gebied van duurzaamheid. Dat blijkt uit de 'Duurzaamheidbalans Tilburg 2013' die het universitair kenniscentrum Telos in opdracht van de gemeente Tilburg heeft opgesteld. De balans geeft inzicht in hoeverre de stad Tilburg op weg is naar het bereiken van de gestelde duurzame doelen op zowel sociaal-cultureel, ecologisch als economisch gebied. Telos heeft dit jaar voor het eerst ook via een benchmark inzichtelijk gemaakt hoe het is gesteld met de duurzaamheid van Tilburg in vergelijking met andere steden in zowel Brabant als de rest van het land.

Telos meet in de duurzaamheidbalans aan de hand van 87 onderwerpen de duurzame ontwikkeling op sociaal-cultureel, ecologisch en economisch gebied. Op alle drie deze thema's heeft de stad zich in de afgelopen jaren verbeterd. De groei ten opzichte van 2010 is zo'n vier procent. “De duurzaamheidbalans is een momentopname die een beeld geeft van de duurzame ontwikkeling van de stad. Omdat we ook in 2010 zo'n momentopname hebben gemaakt, kunnen we de situatie van nu goed vergelijken met die van drie jaar terug”, aldus verantwoordelijk wethouder Berend de Vries: “Het is erg goed om te zien dat we op vrijwel alle terreinen stappen vooruit hebben gezet. Er is zeker nog werk aan de winkel, maar we naderen de doelen die we onszelf en de stad hebben gesteld. En dat ondanks de economische crisis”. Grote stappen in de duurzame ontwikkeling heeft Tilburg in de afgelopen jaren vooral gezet op het gebied van bodem (21%), kunst en cultuur (13%), natuur en landschap (12%), vestigingsvoorwaarden (8%), veiligheid (7%) en arbeid (5%).
De terreinen lucht en geluid (-7%) en economische structuur (-5%) blijven wat achter. Waarbij moet opgemerkt worden dat deze laatste ontwikkeling vooral wordt veroorzaakt door de economische crisis.

Benchmark
Hoewel Tilburg dus behoorlijke stappen zet in de duurzame ontwikkeling, liggen er nog steeds opgaven en uitdagingen op vele terreinen. Dat blijkt ook uit de 'Duurzaamheidbenchmark 2013', die dit jaar voor het eerst is opgesteld door Telos. In dit onderzoek wordt de duurzaamheid van de stad Tilburg vergeleken met ontwikkeling de vier andere grote Brabantse steden, met tien andere grote Nederlandse steden en met zestien andere oude industriesteden. Tilburg neemt in de vergelijking met de Brabantse gemeenten plaats vier in. In het lijstje met de grootste Nederlandse steden staan we op plaats negen en binnen de groep van oude industriesteden op de achtste plaats.

Ambities en doelen
In beide onderzoeken scoort Tilburg hoog op de onderdelen kennis, energie en klimaat, woonomgeving en arbeid. Lagere scores zijn er op de thema's sociale samenhang, bodem en grondwater, hinder en calamiteiten en afvalstoffen. “We hebben ons industrieverleden beslist nog niet helemaal achter ons gelaten. We maken gelukkig stappen vooruit, maar staan nog steeds voor stevige uitdagingen”, aldus wethouder Berend de Vries: “Met name op het sociale en ecologische vlak moet er nog het nodige verbeteren. De informatie uit beide onderzoeken kan de gemeente Tilburg echter helpen om de eigen doelen en ambities voor de nabije toekomst bij te stellen”.