Duurzaamheidsambities in Tilburg: wat doen bedrijven en particulieren?

Het is prachtig om te zien dat de verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot nu in Tilburg (wegwerp)verpakkingsvrije levensmiddelen rondbrengt. Voedsel wordt in potten verpakt en vervolgens rondgebracht op de fiets. Duurzamer dan dat vind je ze niet. Nederland doet zijn best om te verduurzamen, maar is het genoeg?

Vooruitgang

De eerste verpakkingsloze supermarkt in Nederland is tegelijkertijd ook de eerste in de wereld. Daar mag Nederland wel een pluim voor krijgen. Ook worden plastic zakjes steeds meer uit de winkels verbannen. Milieuvriendelijke producten van staal of bamboe worden steeds populairder en het idee om de opwarming van de aarde samen tegen te gaan raakt steeds meer ingeburgerd. Toch is Nederland er nog lang niet. Het percentage elektriciteit in Nederland dat duurzaam is opgewekt, is nog steeds schandalig laag.

Nederland loopt achter

Volgens het Statistiekbureau Eurostat is Nederland opnieuw weer het land met de minst duurzame energie van de hele EU. In 2018 was 7,4 procent van de energie afkomstig van hernieuwbare bronnen. In 2020 moest dit percentage op 14 procent liggen om op schema te liggen. Gemiddeld genomen hebben EU-landen een groen stroomverbruik van 18 procent. Hoewel Nederland zijn doelstelling niet heeft gehaald in 2020 is er wel een versnelling te bespeuren in de groei van het groene energieverbruik. Als iedereen even zijn tanden op elkaar zet, kan Nederland in een paar jaar tijd een stuk duurzamer worden. Tilburg wil in 2045 energieneutraal zijn. Dat is vijf jaar eerder dan Nederland deze doelstelling wil behalen. Om dit voor elkaar te krijgen zal iedereen in Tilburg mee moeten werken.

Wat bedrijven en particulieren in Tilburg kunnen doen

Verduurzaming gaat natuurlijk niet vanzelf. De overheid verleent wel veel hulp door middel van subsidies, waardoor zowel bedrijven als particulieren de omschakeling kunnen maken. Verduurzamen kan in kleine stapjes, door bijvoorbeeld de plastic koffiebekertjes bij de koffieautomaat te vervangen met FSC papieren bekertjes of iedereen te vragen zijn eigen beker mee te nemen. Het kan ook in grote stappen en dan gaat het meestal om groene energie opwekken en isolatie. Ook voor de meeste particulieren in Tilburg is dit goed mogelijk. Als een deel van het budget voor verduurzaming via subsidie verkregen is, wordt het lenen van de rest vaak een stuk makkelijker. Huiseigenaren isoleren hun huis om een beter duurzaamheidslabel te krijgen. De cv-ketel wordt vervangen door een warmtepomp en de zonnepanelen glimmen voorbijgangers tegemoet vanaf de daken. Degenen die dit soort ingrijpende verbouwingen (nog) niet kunnen bekostigen, hoeven niet bij de pakken neer te zitten. Wat korter douchen, de thermostaat een graadje lager zetten of inkopen doen bij Pieter Pot in Tilburg kan ook al verschil maken!