Duurzame wijk met duizend nieuwe woningen: transformatie Stappegoor in volle gang

De komende jaren wordt het gebied rondom Stappegoor flink ontwikkeld. Zo komen er veel nieuwe woningen bij. De transformatie van de wijk Stappegoor is in volle gang. Wat nu nog een monofunctioneel gebied is met onderwijs, commerciële voorzieningen en sport zal de komende jaren veranderen in een levendige stadsbuurt met krachtige openbare ruimtes. Groen, klimaatadaptatie en duurzaamheid spelen een grote rol in de stedenbouwkundige en architecturale plannen van KAW: het bedrijf dat de duurzame Tilburgse wijk ontwerpt.

In deze nieuwe stadsbuurt zullen naast woningen en de huidige voorzieningen ook een mix van diverse woonvormen en verschillende typen openbare ruimten worden ontwikkeld. In totaal gaat het om duizend woningen. Het karakter van dit stadsdeel kenmerkt zich door enerzijds een stevig, stedelijke omgeving aan de Stappegoor boulevard en anderzijds een groene en rustige omgeving aan binnentuinen en parken die met elkaar verbonden zijn. Binnen dit stedenbouwkundige raamwerk – getekend door GroupA – werkt KAW aan de eerste ontwikkeling binnen dit geheel: De Poort van Stappegoor.

Visitekaartje

Zoals de naam al doet vermoeden, vormt het plangebied letterlijk de poort naar Stappegoor. Gelegen op de hoek aan de Ringbaan Zuid en de Stappegoorweg is dit het visitekaartje van het gebied. Waar voorheen op deze plek plek tien noodwoningen en twee jaren zeventig kantoorgebouwen stonden, komen er nu tweehonderd huurappartementen, waarvan driekwart in het sociale segment. Zo werkt KAW aan inbreiding voor dit deel van de stad Tilburg met aanzienlijk meer woningen op deze plek dan voorheen. Door slim ruimtegebruik – denk aan halfverdiept parkeren met een daktuin en groene daken – is er na de transformatie aanzienlijk minder verharding en meer groen in het gebied.

De planopzet is helder. Drie gebouwdelen in een L-vorm maken enerzijds stedelijke wanden aan drukkere hoofdwegen en anderzijds een groene binnentuin. Op het contrapunt tussen de Ringbaan Zuid en Stappegoorweg is de bebouwing hoger. Door ruimte te geven aan bestaande bomen aan de straatkant ontstaan zogenaamde stadsnissen. Hier liggen de gebouwen verder terug, waardoor er voor de bewoners een klein stedelijk plein ontstaat.

Stadsontwerp in Stappegoor gaat over de positie van de gebouwen, de plekken die je hiermee kunt maken, de verbindingen en overgangen tussen deze plekken, de verschillen tussen openbaar en privé, tussen reuring en rust. Door dit met aandacht vorm te geven, ontstaan er ruimten met diverse karakters voor verschillend gebruik. Zo krijgen de woongebouwen entreehallen met een flinke overmaat, wat zorgt voor een indrukwekkende entree. Deze zijn in de toekomst in te richten als plekken voor verblijf en ontmoeting, denk aan studieplekken of een bibliotheek.

Noordertuin

De afwisseling tussen reuring en rust maakt een stadsbuurt aangenaam en zo blijft er altijd iets te ontdekken. Als tegenhanger van de drukkere straatkant met alle voorzieningen en activiteiten komt er ruimte voor een park waaraan gewoond wordt. Deze Noordertuin nodigt bewoners uit om te bewegen en sporten. Of om te genieten van het mooie, volle groen.

De groenstructuur aan de rand van het park heeft oude, waardevolle bomen, die vroeger onderdeel waren van een boomkwekerij waar hoveniers de beginselen van het vak leerden. Dit stukje historie bewaren we en hiermee draagt de Noordertuin bij aan biodiversiteit, waterberging en positieve gezondheid. Hiervoor zocht KAW de samenwerking met de landschapsarchitecten van Buro Bol.

Poort van Stappegoor

De Poort van Stappegoor is dus iets anders dan de herontwikkeling van het terrein van de voormalige Willem II kazerne. Benieuwd waar je de woonwijk Poort van Stappegoor straks vindt? Check dan onderstaande plattegrond. Waarschijnlijk start de bouw nog dit jaar en duurt de bouw ongeveer drie jaar.

Meer informatie

Wil je meer weten over de plannen rond Stappegoor? Check dan snel deze website. 

Meer weten over de Poort van Stappegoor en mogelijkheden om hier bijvoorbeeld te huren? Check dan snel deze website.