EAC St. Elisabeth beperkt schade bij artritis

Als artritis (ontsteking van de gewrichten) in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling veel groter en de kans op blijvende schade veel kleiner. Dat is de reden waarom het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg is gestart met een Early Artritis Clinic (EAC).

Voor patiënten waarbij de huisarts reumatoïde artritis vermoedt, wordt ruimte vrijgehouden in de polispreekuren van Reumatologie. De huisarts kan doorverwijzen naar de EAC, waarna de patiënt op redelijk korte termijn terecht kan bij de reumatoloog. De kliniek is een samenwerking van reumatologen in het St. Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden ziekenhuis, waar deze mogelijkheid al langer bestaat.

De EAC is een ondersteuning aan de huisartsen. Artritis is niet zo gemakkelijk te herkennen, en door het doorverwijzen laagdrempelig te houden, kunnen reumatologen een patiënt al in een vroeg stadium onderzoeken en met de juiste behandeling starten. Daardoor kan de schade aan de gewrichten, die meestal vroeg in de ziekte ontstaat, zo veel mogelijk worden beperkt.