Een half jaar Maawmuur

Vrijdag 3 mei is het een half jaar geleden dat de MAAWMUUR werd geopend. Alle maaws die via de muur binnen zijn gekomen zijn te bekijken op www.mirandapoel.com/maawmuur of via de QR-code onderaan dit artikel.

Na een half jaar maawen via de maawmuur staat de teller op 39 maaws, oftewel 1,5 maaw per week. Zowel het aantal als variatie van de inhoud is naar volle tevredenheid van de kunstenaar. Ze bejubelt het feit dat iedereen het op zijn eigen manier oppakt. Is de ene maaw een aanklacht waar de irritatie duidelijk in naar voren komt, de andere maaw is eerder een advies of zelfs een dankwoord of lofbetuiging.

Zo variëren de 9 maaws over het werk van “prachtig werk” via “prachtige muur maar zonde van de lelijke brievenbussen” naar ”Zonde van het geld, had een hoop goeds mee kunnen gebeuren”. Een naar eigen zeggen 'rasechte grijze Tilburger' schrijft in een uitgebreide brief, na de mededeling dat hij niet zo snel in de pen klimt, dat hij het werk een goed idee vindt en geeft vervolgens uitleg over de oorsprong van het maawen in Tilburg.

Een kwart van de maaws gaan dus over het werk zelf, driekwart over geheel andere zaken. Klachten over teveel glas op de fietspaden, te weinig afvalcontainers in de straat en dat er naast honden- ook kattenbelasting moet worden geheven. Vragen of de beelden van de begraafplaats op de Bredaseweg van naamplaatjes kunnen worden voorzien, waarom de biertent tijdens de kermis niet in de koepelhal kan staan i.p.v. op 't Koningsplein en waarom de maximumsnelheid op de Schouwburgring niet naar 30km per uur kan? Ook zijn er talloze tips. 'Rens de policie agent van nederland' heeft zelfs een lijst met nieuwe verkeersregels opgesteld.

Naast de inhoud, varieert ook de vorm. De één schrijft z'n impulsieve maaw op een post-it of op de achterkant van een kassabonnetje. De ander stelt z'n maaw zorgvuldig puntsgewijs op of in alinea's op  een blanco A4 of een gelinieerd schrijfblok-vel. Weer een ander gebruikt een ansichtkaart of doet ter aanbeveling een artikel (met opschrift) uit een tijdschrift in de brievenbus. Zoveel Tilburgers, zoveel maaws. Ze zijn allen zien op www.mirandapoel.com/maawmuur of via de QR-code onder dit artikel.

Bij deze wil de kunstenaar iedereen hartelijk danken voor  zijn of haar maaw! Daarnaast nodigt ze iedere (Til)burger en/of bestuurder die z'n hart wil luchten uit om te blijven maawen en op de website te kijken die steeds geactualiseerd wordt. Om zo te laten horen of te weten te komen wat er zoal in Tilburg leeft en wat verbetering nodig heeft. En bij dat alles, altijd in het achterhoofd te houden: “Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets”.