Een huis van maximaal 50m2: krijgt Tilburg Tiny Houses?

Met je hele hebben en houden in een huis van maximaal vijftig vierkante meter wonen. In Amerika is de Tiny House Movement al een bekend begrip en ook in Tilburg wordt er sinds deze week volop over gesproken. Concrete plannen zijn er nog niet, maar op een bijeenkomst over de tiny houses werd enthousiast gereageerd.

Foto: housebeautiful

Waarom je in een huisje zou willen wonen met beperkte ruimte? Daar zit een filosofie achter. De stichting die in Nederland achter de Tiny Houses zit geeft het bewuster en duurzamer leven als belangrijkste reden. “Door het leven in een Tiny House ontdek je wat je echt nodig hebt, wat je echt gelukkig maakt en het stimuleert je bewuster om te gaan met je verbruik. In ruil daarvoor krijg je meer tijd, meer geld, meer vrijheid en een goed gevoel.”

Genoeg animo

In het Juttheater bij de Bouwplaats kwamen op initiatief van GroenLinks en Stichting Tiny House Nederland afgelopen week 125 mensen bij elkaar om het te hebben over de mogelijkheden in Tilburg. Na de vraag wie er geïnteresseerd zou zijn om zo’n klein huisje in Tilburg te bewonen, gingen vijftig handen de lucht in. “Dus eigenlijk is er voldoende draagvlak, nu nog een projectplan, een stukje grond en communicatie,” was volgens Tilburgers.nl de conclusie vanuit de zaal.

Kleine huisjes in Nederland

In Nederland zijn tot nu toe al elf van de micro huisjes te vinden. Zes daarvan zijn bewoond. Momenteel zijn er twintig in aanbouw. Gemeente Almere nam zelf het initiatief om vijfentwintig Tiny Houses mogelijk te maken. De Tilburgse wethouder Maro Jacobs van ruimtelijke ordening laat op de bijeenkomst weten: “Dat deze gedachtegang en manier van werken erg jaren ’70 is en de gemeente Tilburg tegenwoordig veel meer uit gaat van burgerinitiatieven met een faciliterende rol van de gemeente.”

Tiny Houses

Op YouTube zijn de video’s over Tiny Houses trouwens erg populair. Bekijk onderstaande video’s eens om een beeld te krijgen. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de micro huizen in Tilburg? Meld je dan ook eens aan voor de Facebook-pagina Tiny house Tilburg. Wat vind jij van deze ontwikkeling? Zou jij in zo’n klein huisje in Tilburg willen wonen?