Een inspirerende tuin met uitzicht op de Tilburgse Skyline: Stadskas013 opent haar deuren!

Stadskas013

Een groene oase, een plek om inspiratie op te doen en te genieten van de natuur middenin de Tilburgse binnenstad. Stadskas013 opent op 1 oktober haar deuren op het StadsBalkon in de LocHal. Wij gingen langs en spraken Jenny Janssens en Jantien Borsboom, mede-initiatiefnemers van deze groene plek.

Het inmense gebouw van de LocHal is meteen indrukwekkend. Via de grote, hoge trap bereik je al snel het StadsBalkon, waar nu nog hard gewerkt wordt. Er gebeurt van alles: mensen zijn druk in de weer met stoeptegels. Er is een timmerman bezig om een houten stellage in elkaar te knutselen en weer iemand anders bekommert zich over planten. Vanaf dit weekend kun je hier in alle rust en tussen het groen genieten van een mooi uitzicht op de stad. Ook kun je hier workshops volgen én meer leren over het vergroenen van onze binnenstad.

Bibliotheek als kennismakelaar
“De bibliotheek is dé plek waar je kennis kunt vinden, niet alleen in de boeken maar ook bijvoorbeeld in de activiteiten die we organiseren. De LocHal noem ik ook wel een ‘kennismakelaar’ – we willen graag inzichtelijk maken welke kennis er in de stad te vinden is bij mensen, groepen en organisaties en deze kennis delen met Tilburg en de Tilburgers. We zijn veel bezig met maatschappelijke thema’s en wat er in de stad speelt. Zo’n anderhalf jaar geleden wilden we iets gaan doen met het groen in de stad. We kwamen erachter dat veel partijen al iets deden met vergroening, maar dit deden ze allemaal apart. We zijn toen met zo’n veertig partijen bij elkaar gekomen om te brainstormen en op zoek te gaan naar die verbinding,” vertelt Jantien. “Hier is een community uit voortgekomen van mensen en organisaties met wie we samen het thema Stadsnatuur op de kaart hebben gezet. Het gekste idee van die brainstormsessie was om een stadskas te realiseren. Dat idee kwam van Jenny.” Jenny: “Ik zag het voor me als een botanische tuin, met subtropische planten en een relaxte sfeer. De grote, hoge ramen en het zonnetje wat het hier binnen opwarmt, hebben ervoor gezorgd dat we op een stadskas kwamen. Dat hebben we vastgehouden en daardoor kan heel Tilburg nu genieten van ons idee.”

“Ik vind het trouwens ook een mooie metafoor,” haakt Jantien aan. “In een kas laat je dingen groeien en met Stadskas013 willen wij samenwerkingen laten groeien. Samenwerkingen tussen verschillende partijen, maar ook samenwerkingen met de inwoners van Tilburg. Daarnaast willen we ook inspiratie laten groeien bij onze bezoekers, zodat zij zelf aan de slag kunnen met het vergroenen van hun tuin of balkon.”

“Een groene binnenstad heeft ook veel mentale voordelen. Natuur zorgt voor rust en ontspanning.”

“Meer groen in de stad draagt bij aan een hele hoop oplossingen. Zo is het in de zomer veel te heet in onze binnenstad. Meer groen draagt bij aan verkoeling. Denk aan bomen die zorgen voor schaduw. Daarnaast draagt dit bij aan het oplossen van het waterprobleem. Er staan vaak straten of pleinen blank omdat het water nergens heen kan. Meer planten en bomen zouden dit probleem oplossen. Een groene binnenstad heeft ook veel mentale voordelen. Natuur zorgt voor rust en ontspanning,” vertelt Jenny.  “We vinden het belangrijk om bewustzijn te creëren bij de inwoners van Tilburg. Om te laten zien dat het geen ver-van-je-bed-show is en dat we met z’n alle veel impact kunnen maken. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, krijgen we een mooie, groene binnenstad. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor ons zelf,” vult Jantien aan.

Stadskas013

“Onze inspiratie hebben we uit andere steden gehaald. Denk aan de Dakendagen in Rotterdam of aan de grote, buitenlandse steden met groene woontorens. Dat vinden wij ontzettend gaaf. Met de Stadskas hopen we een mooie stap te kunnen zetten richting meer groen in Tilburg,” vertelt Jenny trots. “

Workshops en documentaires
De Stadskas opent haar deuren komende zaterdag 1 oktober en is te bezoeken tot het einde van dit jaar. Tijdens deze periode vinden er allerlei evenementen plaats en kun je meedoen aan verschillende workshops. “Je kunt bijvoorbeeld je eigen meetstation komen bouwen. Hiermee kun je de temperatuur in je eigen tuin meten en kom je erachter of je tuin vergroening nodig heeft,” legt Jantien uit. “Ook kun je meedoen aan een stekjes workshop of bezoek je de expositie STAD = NATUUR. Daarnaast kun je verschillende documentaires komen bekijken. Er is van alles te doen.”

Meer informatie
Wil jij meer weten over Stadskas013? Wil je online meepraten over Stadsnatuur in Tilburg? Of wil je heel het programma bekijken? Klik hier!