Nieuws

Let op! Dit artikel is al 1407 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Een kijkje bij Cubics: hét IT bedrijf van Tilburg

Wie onze website vaker bezoekt, heeft vast gelezen dat het Tilburgse bedrijf HAVL vanaf nu CUBICS heet. Aan de Ringbaan Oost zit het hypermoderne pand van dit bedrijf dat zich specialiseert in IT-security, IT-beheer en projectinrichting.

In 1992 was directeur en eigenaar Ard Smulders net klaar met zijn opleiding aan de HEAO. De arbeidsmarkt zag er ongeveer net zo uit als nu. “Er was bijna geen werk, ik had weinig keuze dus ging ik bij het bedrijf van mijn vader werken. Ik reed kantoorartikelen rond, monteerde meubelen en heb zelfs op de sales afdeling gewerkt.”

Kantoorartikelen

De naam Hub. A. van Laarhoven (de oorspronkelijke naam) was te veel verbonden aan kantoorartikelen. Het bedrijf levert nog steeds kantoorartikelen, maar meer als serviceproduct aan loyale klanten. Ard vond het tijd voor verandering. “HAVL was en bleef maar verbonden aan kantoorartikelen. Die leveren we nog, maar dat is een heel klein gedeelte van de totale omzet.” Het bedrijf van Ard had dus dringend een nieuwe naam nodig die past bij het moderne IT-bedrijf dat het vandaag de dag is. Het logo was al een kubus, dus deze naam is een logisch gevolg.

Vrije organisatie

Het roer ging volledig om bij CUBICS nadat Ard het boek Semco stijl, van de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler, had gelezen. Semler nam net als Ard het bedrijf van zijn vader over. Hij staat bekend om zijn vernieuwende ideeën over democratie op het kantoor. Bij CUBICS zijn toen vele overbodige managers ontslagen. “Wij hebben nu groepen mensen die met elkaar werken en zelf bepalen wat ze doen en wanneer. Zij hoeven niet om half negen met zweet op het voorhoofd op de stoep te staan. Ik ben bijzonder trots op mijn mensen, ze gaan goed om met deze vrijheid. Iedereen weet wat hij of zij moet doen en ik hoef geen politieagent te spelen.” Ard wil nog veel verder gaan met deze democratische vorm van bedrijfsvoering.

Showroom

In 2012 heeft het bedrijf flink geïnvesteerd in onder andere het eigen kantoor, dat ook de functie van showroom heeft. Het bedrijf loopt nu beter dan ooit. Bij binnenkomst zie je meteen dat dit geen conventioneel kantoor is. De hippe bar, pooltafel en tafelvoetbal vallen meteen op. Dit is een plek waar mensen graag komen werken. “Wij staan niet raar te kijken als iemand om drie uur in de middag gaat poolen. Als je tevreden medewerkers hebt dan heb je ook tevreden klanten. Ik wed dat de meeste mensen die hier dagelijks langsrijden niet weten hoe het hier van binnen uitziet.”

Dat ziet er dus zo uit:

Ard

Ard-II

ARD-III

Ard-VI

 

Ard-I

 

 

 

Reageer op dit bericht