Een kijkje binnen bij… het gloednieuwe kantoor van BDO in Plan-t aan het centraal station

Altijd al eens binnen willen kijken in het prachtige kantoorpand Plan-t aan het Burgemeester Stekelenburgplein in de Tilburgse Spoorzone? Dit is je kans, want accountants- en adviesorganisatie BDO is hier onlangs gesetteld in hun gloednieuwe kantoor en wij nemen een kijkje binnen. Met het team verhuisde BDO vorige maand naar de derde verdieping van het pand in de Spoorzone nadat ze twintig jaar aan de Professor Cobbenhagenlaan waren gevestigd. Met het nieuwe kantoor neemt BDO ook een nieuwe – hybride – manier van werken aan: op een BDO kantoor, bij de klant of thuis, met onderscheid in concentratie-, samenwerk- en overlegzones en werken in een frisse, inspirerende omgeving.

Fotografie: Jules van Iperen

Wat direct opvalt wanneer je het nieuwe kantoor van BDO binnenloopt, is de open sfeer en de aanwezigheid van veel groen. Ook de lichtinval valt op: je kunt wegkijken over de Spoorzone en de rest van het pand is door het vele glasgebruik ook te zien. Het is niet voor niets dat BDO zich op steenworp afstand van het station vestigt. “Graag stimuleert BDO haar medewerkers om (naast de auto ook) met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te komen,” legt Mark Lenaerts – partner bij BDO – uit. Mark is inmiddels 23 jaar werkzaam bij BDO en lacht wanneer hij vertelt dat het na al die jaren wel wat onwennig is om naar een andere plek te rijden ’s ochtends. “Maar ik ben natuurlijk heel blij met deze inspirerende werkomgeving.”

BDO

Kick-start in het nieuwe werken

“Het nieuwe kantoor zorgt voor een frisse wind en nieuwe energie,” vult Wilbert Klokgieters aan. Wilbert is, net als Mark, partner bij BDO. Voorheen hadden we evenveel werkplekken als werknemers. Met het nieuwe werken zie je dat de vaste werkplekken zijn verdwenen en iedereen de mogelijkheid heeft om per dagdeel een werkplek te reserveren. Ook zijn de werktijden flexibel, wat bijvoorbeeld sporten tijdens je werkdag mogelijk maakt. De omschakeling naar deze manier van werken zat al in de planning, maar de afgelopen anderhalf jaar hebben natuurlijk gezorgd voor een kick-start.”

Waar de werkplekken van het oude BDO-kantoor waren ingedeeld per afdeling, krijgen medewerkers nu makkelijker de kans om aan te sluiten bij collega’s uit andere teams. Ook blijft thuiswerken na de coronamaatregelen een prominentere rol behouden. “Iedereen mocht in principe twintig jaar geleden ook al thuiswerken,” legt Mark uit. “Toen maakte alleen niemand er gebruik van. Nu zien we allemaal in dat thuis werken even effectief kan zijn, of soms zelfs effectiever. Heb je wel behoefte aan een werkplek, in stilte of voor overleg, dan is dit nieuwe kantoor de fijne basis welke je kort van tevoren kan reserveren via een handige app.”

Levendigheid en dynamiek

“Wat ook zo fijn is, is dat het hier veel meer leeft. Het oude pand was eigenlijk nog steeds fijn, maar een van de grootste veranderingen is dat we het pand hier delen met andere bedrijven. Dat zorgt voor veel meer levendigheid en levert dynamiek op,” zegt Wilbert. “En natuurlijk is het geen straf om de week af te sluiten met een biertje in de stad. Dat is nu toch een stuk makkelijker op deze centrale plek,” aldus Mark.

De kantoorinrichting van BDO hier in Tilburg dient als pilot voor de rest van de BDO-locaties in het land. “De rode draad van het nieuwe concept is een centrale locatie in de stad die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer én de inrichting van het nieuwe werken,” legt Wilbert verder uit. “En als je zo om je heen kijkt, begrijp je natuurlijk als geen ander dat wij dit maar al te graag uitproberen. Het kantoor past perfect bij ons jonge team en we kijken dan ook uit naar het moment waarop we weer met het volledige team gebruik mogen maken van de fijne werkplekken.”

Uiteraard worden de klanten en relaties van BDO nog uitgenodigd voor een feestelijke opening. Die uitnodiging volgt zodra de corona restricties zijn opgeheven en het pand (nagenoeg) volledig in gebruik is genomen.

Ondernemersverhalen powered by BDO

In samenwerking met BDO Accountants & Belastingadviseurs schrijven wij regelmatig mooie ondernemersverhalen. Al sinds 1935, het jaar waarin BDO in Tilburg werd opgericht, stimuleren zij het lokaal maar zeker ook regionaal en (inter)nationaal ondernemerschap. Houd onze kanalen in de gaten voor meer verhalen van Tilburgse ondernemers. Zoals het verhaal van Kim Dingemans (D.S.G. Schoonmaak),  Felipe Muñoz Mateu (All Tape Supplies), Marcel Hamers (Hamers Metaalbewerking) en Daan van Venrooij (Van Venrooij Interieurbouw).