Een kijkje binnen bij: het volledig verbouwde Stadhuis aan het Stadhuisplein

Stadhuis

De afgelopen jaren is er ontzettend hard gewerkt om het Stadhuis aan het Stadhuisplein in Tilburg volledig te verbouwen. De verbouwing is afgerond en vanaf deze week neemt de gemeente het gebouw in gebruik. Benieuwd hoe het Stadhuis eruit ziet? Je ziet het in dit artikel. 

Fotografie: Ton van Rooij.

Het vernieuwde Stadhuis is een uitnodigende plek waar Tilburgers, ondernemers, partners en de gemeente elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Het is ook de werkplek van het college, de raad en een groot deel van de medewerkers van de gemeente.

Verbouwing van ruim twee jaar

De bouw werd uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek. Het ontwerp is van DEDRIE architecten en het interieurontwerp van Common Affairs. Diverse monumentale elementen van het oorspronkelijke gebouw zijn bewaard gebleven. Dat gebouw stamde uit 1972, en is indertijd ontworpen door Kraaijvanger Architects.

Werkcafé centrale hal.

Indeling Stadhuis

Opvallend in het Stadhuis zijn de uitnodigende ingang en het grote raam van 40 x 5 meter in de raadszaal, dat uitzicht geeft op de stad. De begane grond en eerste verdieping zijn voor publiek toegankelijk. Tilburgers, ondernemers en partners kunnen hier terecht voor afspraken met medewerkers van de gemeente. Bijvoorbeeld in het werkcafé of vergadercentrum. De overige verdiepingen bestaan uit werkplekken voor medewerkers. Vanwege de coronamaatregelen werken de meeste ambtenaren thuis. Dat blijft zo voor de tijd dat de coronamaatregelen gelden, ook wanneer het Stadhuis in gebruik is genomen.

Berstuursverdieping.

Duurzaamste overheidsgebouw van Nederland

De gemeente heeft met talloze maatregelen geïnvesteerd in een duurzaam kantoor. Bijvoorbeeld door vernieuwing en thermische isolatie van de gevels, daken en vloeren. Het kantoor wordt verwarmd en gekoeld met warmte- en koudeopslag in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen. Daarmee is het Stadhuis op dit moment het meest duurzame overheidsgebouw van Nederland. Eerder spraken we hierover met wethouder Oscar Dusschooten.

Raadszaal.

Start verbouwing Stadswinkel

De volgende fase in het project is de verbouwing van Stadskantoor 2 en de voormalige bibliotheek aan het Koningsplein. Deze start half maart. Het gebouw krijgt na oplevering de naam Stadswinkel. De verbouwing duurt ruim 1,5 jaar. Daarna volgt de inrichting en verhuizing. De verwachting is dat de Stadswinkel in het najaar van 2023 in gebruik wordt genomen.

Werkverdieping.