Eerste Cyber Security edubadge van Nederland uitgereikt aan Fontys-student Esmée

Van online oplichting en fraude tot hacken. Steeds meer bedrijven en mensen zijn slachtoffer van cybercriminaliteit. Om dit tegen te gaan, zijn knappe koppen nodig: professionals in cybersecurity. ICTstudent Esmée Jongenelen is er zo een. Ze ontving op 1o ktober 2024 de allereerste Cybersmart edubadge van Nederland.

De Cybersmart edubadge is een digitaal en verifieerbaar bewijs van Esmée’s uitzonderlijke prestaties op het gebied van cybersecurity. “Dat ik de eerste student ben in Nederland die hem heeft gekregen, vind ik heel speciaal. Met de badge kun je je expertise aantonen, bijvoorbeeld via je cv en op LinkedIn.” aldus Esmée in Bron, het onafhankelijke nieuwsmedium van Fontys Hogeschool. Dat is niet alleen handig voor een talent als Esmée, maar ook voor bedrijven die op zoek zijn naar getalenteerde cybersecurityprofessionals. Want de vraag naar gekwalificeerd personeel groeit net zo hard als cybercriminaliteit.

En dat Esmée getalenteerd is, wordt onderstreept door de uitreiking van deze badge, die is toegekend met het hoogst haalbare aantal sterren. Naast haar studie HBOICT heeft ze zich namelijk uitzonderlijk ingezet binnen de cybersecuritycommunity en veel relevante aanvullende ervaringen opgedaan. Ze heeft onder meer als teamcaptain het Tilburg hacking team gecoacht, verschillende avonden georganiseerd waarop er getraind wordt met ethisch hacken, actief deelgenomen aan meerdere wedstrijden (Capture The Flag, CTF) en werkt ze vrijwillig mee aan coldcasezaken.. Haar toewijding en behaalde certificeringen (waaronder het Certified Open Source Investigator en een Ciscocertificaat) onderstrepen haar ‘Cybersmart’status, aldus Ron Mélotte, projectleider Cyber Security bij Fontys.

Voor Esmée is het heel gewoon wat ze allemaal doet, maar ze begint nu wel door te krijgen dat ze echt talent heeft. “De toekenning van de badge is een erkenning voor alles waar ik mee bezig ben en dat wat ik doe ertoe doet.” Dat laatste is erg belangrijk voor de student.

In een tijd waarin er een groeiende vraag is naar cybersecurity professionals, om de steeds groter wordende dreiging van cybercriminaliteit te bestrijden, helpt deze edubadge bedrijven om het juiste personeel te vinden. Cybercriminaliteit kost Nederlandse bedrijven en de overheid jaarlijks zo’n 10 miljard. Maar niet alleen bedrijven krijgen ermee te maken. In 2023 is 16 procent van de bevolking slachtoffer geweest van een of meer online delicten of incidenten. Van online oplichting en fraude tot hacken en meer. (
cbs.nl) Frens Vonken, directeur bij Fontys ICT: “Veiligheid is een primaire levensbehoefte van mensen. Dat zie je omdat het hele massa’s mensen in beweging brengt. In een wereld die steeds digitaler wordt, is die veiligheid ook in de digitale wereld heel belangrijk.”

Ron Mélotte, projectleider Cyber Security bij Fontys, benadrukt hoe belangrijk deze nieuwe vorm van erkenning is voor de sector: “Met deze extracurriculaire edubadge kunnen we beter aantonen welke specifieke cyber security vaardigheden studenten hebben ontwikkeld, iets wat essentieel is in een markt die schreeuwt om cybersecurityexperts.”

De getalenteerde student is haar drie docenten, onder wie Ron Mélotte, enorm dankbaar. “Zij hebben me op het spoor gezet van cybersecurity. Zelf had ik er nooit aan gedacht om deze kant
op te gaan. Nu ik er talent voor blijk te hebben, wil ik niet anders meer. Dit heeft mijn leven echt veranderd.”, zegt ze gepassioneerd.

Digitaal sporenonderzoeker
“Ik wil na mijn afstuderen het liefst als digitaal sporenonderzoeker gaan werken bij de recherche of het Nederlands Forensisch Instituut, omdat ik mensen en bedrijven wil helpen.” Professioneel stalken, noemt ze het online nazoeken van iemand die (mogelijk) cybercriminaliteit pleegt.

Volgens Esmée zijn cybersecurityspecialisten hard nodig in Nederland. “We zijn nog goed op de hoogte, maar door AI worden cybercriminelen steeds slimmer. Er komt een moment dat we dreigen achterop te raken. Daar ligt een mooie uitdaging voor ons vakgebied.

Ze ontving de badge dinsdagavond tijdens Tilburg Tech Tuesday XXL, ten overstaan van docenten, studenten en professionals uit het werkveld. Waaronder Ewoud Smit, manager Cyber Defence Operations Team bij ASML, die speciaal was gekomen om Esmée te feliciteren en het belang van haar inzet te onderstrepen. Ewoud: “Deze badge helpt bedrijven om talenten te herkennen, wat uiteindelijk leidt tot betere bescherming van netwerken en systemen tegen cyberaanvallen.”

Edubadge als waardevol digitaal bewijs
Een edubadge is een digitaal en verifieerbaar bewijs van leerprestaties, beveiligd met metadata die het niveau, de omvang en de inhoud van de prestaties weergeeft. Over de hele wereld worden edubadges uitgegeven. Voor de Nederlandse onderwijssector worden ze uitgegeven door
Surf. Voor studenten biedt het een toegankelijke manier om hun kennis en vaardigheden te tonen, en het kan eenvoudig worden toegevoegd aan platforms zoals LinkedIn. Bij Fontys ICT specialiseren er meer dan 150 studenten zich in de richting Cyber Security. De specifieke Cybersmart edubadge maakt het voor studenten gemakkelijker om aanvullende cybersecuritycompetenties aan te tonen richting het werkveld.